Τα αμοιβαία κεφάλαια σπεύδουν στην αγορά ομολόγων

Tα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια επένδυσαν τον Οκτώβριο, περισσότερα κεφάλαια σε ομόλογα έναντι οποιασδήποτε χρονικής στιγμής εντός του τρέχοντος έτους ενώ μείωσαν τις θέσεις τους σε μετοχές, σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

των Paivi Munter και Philip Stafford

Tα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια επένδυσαν τον Οκτώβριο, περισσότερα κεφάλαια σε ομόλογα έναντι οποιασδήποτε χρονικής στιγμής εντός του τρέχοντος έτους ενώ μείωσαν τις θέσεις τους σε μετοχές, σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι ελέγχουν επενδύσεις συνολικής αξίας 3.000 δισ. δολ. προέβησαν σε καθαρές αγορές ύψους 996 εκ. δολ. στα ομόλογα τον Οκτώβριο αλλά προχώρησαν σε καθαρές πωλήσεις ύψους 135 εκ. δολ. σύμφωνα με την EmergingPortfolio.com, την εταιρία συλλογής δεδομένων.

Οι τιμές των ομολόγων έχουν ενισχυθεί σημαντικά στο έτος, παρά την ενίσχυση των αμερικανικών επιτοκίων, σε μια εξέλιξη που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στις αγορές. Πολλοί επενδυτές αποδίδουν την ”ανώμαλη” συμπεριφορά των αγορών, στην ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών πέραν του 60% από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να μειώσει τις πιέσεις για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

”Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές, τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα και οι προσδοκίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης απομάκρυναν τους επενδυτές από τις μετοχές και τους έσπρωξαν στα μετοχικά ομόλογα, τον Οκτώβριο”, αναφέρει ο Brad Durham, διευθυντικό στέλεχος της EmergingPortfolio.com.

Μέχρι στιγμής εφέτος, τα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια έχουν ενισχύσει τις επενδύσεις τους κατά 5,4 δισ. δολ., αυξάνοντας το ενεργητικό τους κατά 7,4%. Αυτό αντιστοιχεί σε αναπάντεχα ισχυρή ζήτηση για ομόλογα. Τα αμερικανικά treasuries έχουν κερδίσει 3,8%, τα βρετανικά gilts έχουν ενισχυθεί κατά 4,6% και τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης κερδίσει 5,7% έναντι προσδοκιών για στάσιμες αποδόσεις. Εν τω μεταξύ, τα κέρδη του δείκτη S&P 500 ανέρχονται μόλις στο 2,8%.

Ο Ciaran O’ Hagan, αναλυτής ομολογιών της Lehman Brothers, παρατήρησε πως, ενώ τα αμερικανικά επιτόκια ενισχύονται, το κόστος δανεισμού παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των ομολόγων για τις μοχλευόμενες επενδύσεις.

”Τα περισσότερα ομόλογα ελέγχονται από επενδυτές, όπως τράπεζες και hedge funds, οι οποίοι δανείζονται για να αγοράσουν. Για αυτούς το κόστος δανεισμού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας” αναφέρει ο κ. O’ Hagan. ”Οι μετοχικές επενδύσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνες και είναι δυσκολότερο να αιτιολογηθούν στην τράπεζα”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v