ΗΠΑ: Οι ”κόκκινοι”, οι ”μπλέ” και μια πρόβλεψη

Μια ημέρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ο κορυφαίος στατιστικολόγος των ΗΠΑ, John Zogby, παραθέτει κάποια εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και διακινδυνεύει μια πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

του John Zogby*

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο αγώνας μεταξύ του George W. Bush και του John Kerry είναι ισόπαλος. Δεν πρόκειται για μια ουσιαστική ισοπαλία, αλλά για μια ισοπαλία. Οι καθημερινές μου δημοσκοπήσεις θυμίζουν τις εκλογές του 2000. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτά που συνέβησαν το 2000, το εκλογικό σώμα θα ασκήσει κριτική στον νυν Πρόεδρο, σε ένα κλίμα που εμφανίζεται περισσότερο πολωμένο από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της σύγχρονης ιστορίας στις ΗΠΑ.

Εδώ και μήνες, αποκαλώ αυτή την αναμέτρηση ”εκλογές-Αρμαγεδών”. Ο πολιτικός διχασμός στη χώρα σήμερα είναι μεγάλος, όπως και η παντελής έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο διάλογο. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι τόσο αποφασισμένοι να υποστηρίξουν ή να αντιταχθούν στον Πρόεδρο που ακόμη και η προσπάθεια του Osama Bin Laden να επηρεάσει τις εκλογές με νέα εμφάνιση την Παρασκευή, δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα.

Μέχρι στιγμής εφέτος, οι δημοσκοπήσεις μου δείχνουν ότι μέχρι το Μάρτιο, το 90% των αμερικανών ψηφοφόρων είχαν καταλήξει στον υποψήφιο που θα στηρίξουν. Τη στιγμή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε μια χρονιά εκλογών, το 20-25% εμφανίζεται αναποφάσιστο και ακόμη ένα 20% δεν είναι σίγουρο για την προτίμησή του, την άνοιξη μόλις ένα 5% παρουσιάστηκε αναποφάσιστο και ένα 5-6% ακόμη δεν ήταν βέβαιο για το όνομα στο ψηφοδέλτιο.

Ας εξετάσουμε την τεχνητή δομή που χρησιμοποιούμε: τις ”κόκκινες” πολιτείες που ψήφισαν Bush το 2000 και τις ”μπλε” πολιτείες που ψήφισαν Al Gore. Αναφέρω την λέξη ”τεχνητή”, διότι πολλές πολιτείες κρίθηκαν βάσει λίγων εκατοντάδων ψήφων. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους στις ”κόκκινες” πολιτείες (το 54%) αναφέρουν πως πηγαίνουν σε τόπο λατρείας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα -ένα βασικό βαρόμετρο για τη συντηρητική ψήφο. Μόλις το 32% των ψηφοφόρων στις ”μπλε” πολιτείας ανέφεραν κάτι αντίστοιχο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ”κόκκινων” ψηφοφόρων βλέπει τον Θεό σαν κάποιον που τιμωρεί το κακό, ενώ οι ”μπλε” ψηφοφόροι φαντάζονται τον δικό τους Θεό ως ανεκτικό. Στην οπλοφορία, ένα ακόμη ζήτημα διχασμού, το 60% των ”κόκκινων” ψηφοφόρων έχει όπλο ενώ στις ”μπλε” πολιτείες, μόλις το 35% των ψηφοφόρων αναφέρουν οπλοκατοχή.

Με λίγα λόγια, η Αμερική ψηφίζει την Τρίτη σαν δυο εμπόλεμες εθνότητες, οι οποίες εμφανίζουν ιδεολογικό, γεωγραφικό πνευματικό και δημογραφικό διαχωρισμό. Όποιος και να κερδίσει, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια θυμωμένη εθνότητα, που θα είναι έτοιμη να στηρίξει χρονοβόρες δικαστικές μάχες. Ωστόσο, και οι δυο πλευρές επιθυμούν την νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Στην πραγματικότητα, η αναμέτρηση είναι πολύ οριακή για ασφαλείς προβλέψεις. Ωστόσο, το προαίσθημά μου είναι ότι οι λίγοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα στραφούν εναντίον του νυν Προέδρου, όπως γίνεται συνήθως. Η τελευταία τάση είναι υπέρ του κ. Kerry και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καταστροφολογικών σεναρίων όπως η εκλογική πλειοψηφία αλλά απώλεια των εκλογών ή η ισοπαλία στις εκλογικές πολιτείες και η έλλειψη ξεκάθαρου νικητή.

Το έθνος θα επιβιώσει, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει και πως. Ωστόσο, η εχθρικότητα που έχει εξαπλωθεί από το Καπιτώλιο μέχρι τη Main Street θέτει σε κίνδυνο αυτή την κοινή ατζέντα που υποστηρίζουν οι περισσότεροι αμερικάνοι. Ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιπαλότητες και να επικεντρωθεί στο έργο.

(*) Ο συγγραφέας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Zogby International

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v