Επενδυτές, πιστοί και μαφιόζοι σε ρυθμούς εκλογών

Η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται και καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται οριακό, οι αναλύσεις πλέον εξειδικεύονται και σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές, οι θρησκευόμενοι, αλλά και η… Μαφία αποτελούν κρίσιμες ”δεξαμενές” ψήφων για τους δύο υποψηφίους. Ποιον θα ψηφίσουν;

του Jeff Pruzan στη Νέα Υόρκη, της Joanna Chung και του Thomas Catan στην Ουάσινγκτον

Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν γίνει νευρικοί για την εικόνα της οικονομίας και τις επικείμενες εκλογές, αλλά δεν είναι τόσο σαφές το σε ποιο στρατόπεδο τάσσονται.

Άλλωστε, το πρόσφατο γκάλοπ της UBS σε 801 Αμερικανούς επενδυτές καταδεικνύει υποχώρηση 12% στον δείκτη επενδυτικής αισιοδοξίας που εκπονεί η τράπεζα.

Η μέτρηση του 62 τον Οκτώβριο του 2004 είναι ακριβώς το ήμισυ, σε σχέση με τη μέτρηση του Οκτωβρίου του 1996 που αποτέλεσε και την πρώτη καταμέτρηση του επενδυτικού κλίματος στις ΗΠΑ από την UBS. Ωστόσο, το 53% των ανταποκριθέντων προβλέπει ανάπτυξη ή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το 45% εκτιμά πως θα επέλθει επιβράδυνση ή ακόμη και κρίση.

Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίζονται λιγότερο διχασμένοι από τους υπόλοιπους Αμερικανούς, με το 51% να αναφέρει ότι θα ψηφίσει τον Πρόεδρο George W. Bush και μόλις ένα 37% τάσσεται υπέρ του John Kerry.

Παράλληλα, το 46% των επενδυτών εκτιμά πως μια νίκη του κ. Bush θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 30% για τον κ. Kerry.

* H θρησκεία στην προεκλογική εκστρατεία

Στις τελευταίες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 2ας Νοεμβρίου, ο κ. Kerry αντεπιτέθηκε με τη Βίβλο στον κ. Bush, έναν από τους πιο ανοιχτά θρησκευόμενους Προέδρους στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, και ο υποψήφιος φαίνεται να κερδίζει μερίδα των πιστών.

Ο κ. Kerry, ρωμαιοκαθολικός στο θρήσκευμα, επικαλέστηκε τη Βίβλο και τον Θεό, ως ”τον Δημιουργό”, πολλάκις, στην περιοδεία του στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα αυτό το Σαββατοκύριακο.



”Στη Βίβλο μαθαίνουμε: Δεν είναι αρκετό, αδελφέ μου, να λες ότι έχεις πίστη όταν δεν κάνεις άθλους”, τόνισε ο κ. Kerry. ”H πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή πίστη”.

Ο κ. Kerry επέκρινε την κυβέρνηση Bush, επισημαίνοντας πως έχει αποτύχει στην κοινωνική πολιτική και δεν έχει μεριμνήσει για τις περισσότερο ευπαθείς ομάδες, όπως διδάσκει η Βίβλος.

Ο κ. Kerry επικαλέσθηκε τη θρησκεία και στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Ιούλιο: ”Όπως μας είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν, θα ήθελα να προσευχηθώ ταπεινά να είναι ο Θεός στο πλευρό μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ότι ενδέχεται ο κ. Bush να τύχει της προτίμησης των περισσότερων ψηφοφόρων, χάνοντας όμως λόγω του εκλογικού νόμου, όπως συνέβη αντίστροφα το 2000, ο κ. Kerry πρέπει να προσεύχεται ότι ο Ύψιστος διακατέχεται από αίσθηση του χιούμορ.

* Ποιον υποστηρίζει η Μαφία;

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στο πλευρό τους θρησκευόμενους συντηρητικούς και οι Δημοκρατικοί τους οργανωμένους εργαζόμενους. Ωστόσο, καμία από τις δυο εκστρατείες δεν έλαβε υπ’ όψιν της τη στήριξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Μαφία συνήθως δεν ”αγκαλιάζει” κάποιον υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο, αλλά στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τα πνεύματα έχουν οξυνθεί ασυνήθιστα πολύ και διακυβεύονται πολλά.

Έγγραφα που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από μυστικούς αστυνομικούς δείχνουν πως τουλάχιστον δύο μέλη (wiseguys) της Μαφίας της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ανοιχτά τον Πρόεδρο Bush.

Επίσης, τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εκλογών δείχνουν ότι οι καταδικασμένοι εγκληματίες John Staluppi και John Rosatti, οι οποίοι αναγνωρίζονται από το FBI ως μέλη της Μαφίας του Σικάγο, έχουν συμβάλει στην προεκλογική καμπάνια των Ρεπουμπλικάνων κατά 2.000 δολ. έκαστος, ποσόν που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο διά νόμου, από ιδιώτη. Άραγε, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την ημέρα των εκλογών, τρομάζοντας το εκλογικό σώμα;

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v