Σήμερα οι Red Sox, αύριο οι Δημοκρατικοί

Η σύνδεση του αθλητισμού με την πολιτική δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και δεν περιορίζεται στην εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στη ”Σούπερ Μπάλα” λίγο πριν από τις εκλογές. Στις ΗΠΑ, η νίκη και ο τίτλος στην ομάδα μπέιζμπολ των Red Sox μετά από 86 χρόνια εναντίον των Yankees συνδέονται άμεσα με την εκλογική αναμέτρηση της 2ας Νοεμβρίου.

του Joshua Chaffin στην Ουάσινγκτον

Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από τη δραματική ανατροπή και νίκη των Red Sox εναντίον των Yankees την Τετάρτη, όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί άρχισαν να στοιχειώνουν τον πατέρα μου, φιλελεύθερο από τη Μασαχουσέτη.

Τώρα ο Kerry θα κερδίσει τις εκλογές” ούρλιαζε όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, εκφράζοντας μια αίσθηση που είχε κατακλύσει ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο Βοστωνέζος κ. Kerry περιέβαλε την ομάδα της πόλης του σε χρονιά εκλογών, όπως θα έκανε ένας ξεδιάντροπος πολιτικός. Ανέβαλε ακόμη και την πτήση του για την πρώτη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο, για να πραγματοποιήσει μια εμφάνιση-έκπληξη στο παιχνίδι Red Sox-Yankees.

Ωστόσο, η ώθηση για τον κ. Kerry δεν είναι τόσο ο συνειρμός με τον νικητή, όσο ότι η φυσική τάξη του σύμπαντος άλλαξε και το αδύνατο είναι πλέον πιθανό.

Οι Red Sox βαρύνονται από μια θρυλική κατάρα από τότε που ένας ιδιοκτήτης τους, ένας θεατρικός παραγωγός, είχε πουλήσει τον Babe Ruth στους Yankees για να ξεπληρώσει ένα επιχειρηματικό χρέος. Έκτοτε και για 86 χρόνια, η ομάδα δεν είχε κερδίσει ούτε έναν τίτλο στο World Series, χάνοντας συχνά τα κρίσιμα παιχνίδια με εξαιρετικά εντυπωσιακούς τρόπους.

Οι Δημοκρατικοί μπορούν να αναγνωρίσουν ακριβώς αυτό το συναίσθημα μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2000, στην οποία κέρδισαν την προτίμηση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων με σημαντική διαφορά, χάνοντας ωστόσο το δικαίωμα εισόδου στον Λευκό Οίκο λόγω των αμφιλεγόμενων αποτελεσμάτων στην Πολιτεία της Φλόριντα.

O κ. Kerry μπορεί να αντιληφθεί ακριβώς τις δοκιμασίες που πέρασαν οι Red Sox. Στην αρχή του παιχνιδιού φώναξε στους ρεπόρτερ: ”Εάν ακούσετε κραυγές από εδώ, θα ξέρετε τι έχει συμβεί. Θα είμαι εγώ που θα κλαίω”.

Δυστυχώς για το Γερουσιαστή, η προεκλογική του εκστρατεία επιβαρύνεται από αντίστοιχη ιστορική παράδοση. Οι πολιτικοί αναλυτές συχνά τονίζουν πως δεν έχει προωθηθεί Γερουσιαστής στον Λευκό Οίκο από το 1960 και τον John F. Kennedy. Έκτοτε, η ιστορία αναφέρει πως είναι πρακτικά αδύνατον για έναν φιλελεύθερο από τη Μασαχουσέτη να εκλεγεί Πρόεδρος.

Αυτή είναι και η εξήγηση στο γιατί μια πρόσφατη δημοσκόπηση των ”New York Times” κατέδειξε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, μεταξύ των οποίων και πολλοί υποστηρικτές του κ. Kerry, δεν πιστεύει πως θα υπερισχύσει του αντιπάλου του στις 2 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι έχουν εκφράσει ξεκάθαρη επιθυμία απομάκρυνσης του George W. Bush.

Ωστόσο, η νίκη των Red Sox επί των Yankees ενδέχεται να έχει αλλάξει το κλίμα. Όχι μόνο νίκησαν τον αιώνιο αντίπαλό τους και αρχέτυπο της αμερικανικής εικόνας για την επιτυχία, αλλά το έκαναν με ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο. Υπήρξαν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του baseball που νίκησε σε σειρά επτά αγώνων, αφού είχε χάσει τους πρώτους τρεις!

Ως εκ τούτου οι οπαδοί των Red Sox και οι φιλελεύθεροι της Μασαχουσέτης μπορούν να αισιοδοξούν στην ιδέα πως η αύρα της αναπόφευκτης νίκης που περιβάλλει τους Yankees και τον τωρινό Πρόεδρο, μπορεί να χτυπηθεί.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v