Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Άμεση επανακεφαλαιοποίηση 16 τραπεζών

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες επανακεφαλαιοποίησης 16 τραπεζών που πέρασαν οριακά τα stress tests. Δύο ελληνικές τράπεζες και μία κυπριακή στη λίστα.

  • Brooke Masters (Λονδίνο,) Peggy Hollinger (Παρίσι), Alex Barker (Βρυξέλλες)
ΕΕ: Άμεση επανακεφαλαιοποίηση 16 τραπεζών
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να επιταχύνουν τα σχέδια αποκατάστασης της κεφαλαιοποίησης των 16 τραπεζών που κόντεψαν να αποτύχουν στα πανευρωπαϊκά stress tests του περυσινού καλοκαιριού, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας να καθησυχάσουν τις αγορές σχετικά με τη δύναμη του τραπεζικού κλάδου της Ε.Ε.

(Σημείωση Euro2day: Το ρεπορτάζ αυτό των "F.T." έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες του τραπεζικού κλάδου για τις διαρροές στις οποίες στηρίζεται, καθώς έως στιγμής οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν πάρει καμία σχετική ειδοποίηση από τα κατά τόπους θεσμικά όργανα, κάτι που θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να είχε προηγηθεί των όποιων διαρροών, δεδομένης και της ευαίσθητης συγκυρίας. Εκτιμάται δε ότι αποτελεί σπασμωδική αντίσταση έναντι των πιέσεων που υφίστανται οι γαλλικές τράπεζες, καθώς λάμπουν διά της απουσίας τους από τη λίστα).

Κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι 16 τράπεζες που ήρθαν κοντά στο όριο να «κοπούν» θα πρέπει πλέον να αναζητήσουν νέα κεφάλαια χωρίς καθυστέρηση. Αν και φημολογείται ευρέως ότι οι γαλλικές τράπεζες ψάχνουν φρέσκα κεφάλαια, καμία δεν βρίσκεται στη λίστα. Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι συζητήσεις δρομολογούνται ακόμη.

Η επιτάχυνση θα επηρεάσει κυρίως τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Επτά είναι ισπανικές, δύο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία και από μία σε Ιταλία, Κύπρο και Σλοβακία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: Espirito Santo και Banco Portugues (Πορτογαλία), Τράπεζα Πειραιώς (σημείωση Euro2day: Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς είναι ήδη προετοιμασμένη να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο, ενώ στο τέλος του έτους, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ολοκληρωθεί η έκδοση ομολογιακού δανείου σημαντικού ύψους μετατρέψιμου σε μετοχές).
 
Στη λίστα είναι ακόμα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (σημείωση Euro2day: Αργά το βράδυ έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με την τράπεζα, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό), Banco Popular Espanol, Bankinter, Caixa Galicia, BFA-Bankia, Banco Civica, Caixa Ontinyent, Banco De Sabadell (Ισπανία), Nova Ljubljanska Banka (Σλοβενία), Marfin Popular Bank (Κύπρος) (σημείωση Εuro2day: Κύκλοι της τράπεζας ανέφεραν στο Euro2day ότι η αναφορά της στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι προφανώς λανθασμένη, καθώς η ΜΡΒ έχει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν υπόκειται σε κανένα μέτρο στήριξης τραπεζών διότι δεν το χρειάζεται. Πρόσθεσαν, πάντως, ότι η τράπεζα ήδη υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς μέτρα περαιτέρω  ενίσχυσης της επάρκειάς της, όπως η πώληση της θυγατρικής της στην Αυστραλία, που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και η έκδοση νέων αξιογράφων κεφαλαίου σε αντικατάσταση παλαιότερων τα οποία θα αποτελούν πρωτοβάθμια κεφάλαια συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, ύψους 738 εκατ. ευρώ).

Τη λίστα ολοκληρώνουν οι HSH Nordbank και Norddeutsche Landesbank (Γερμανία), καθώς η και Banco Popolare (Ιταλία).

Όταν η European Banking Authority, η νέα τραπεζική πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή, εξέτασε 91 τράπεζες υπό το πρίσμα ενός σεναρίου σοβαρής οικονομικής δυσκολίας, εννέα τράπεζες απέτυχαν και διατάχθηκαν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι 16 τράπεζες που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής είχαν καταλήξει με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier One -που είναι η βασική μονάδα μέτρησης χρηματοπιστωτικής ισχύος- 5% και 6%. Το «όριο» ήταν 5%.

Η EBA έχει δώσει διορία σε αυτές τις τράπεζες έως τον Απρίλιο του 2012 για να ολοκληρώσουν σχέδια τόνωσης στα κεφαλαιακά τους «αλεξίπτωτα».

Αν και οι τράπεζες αναμένεται να στραφούν κατ’ αρχάς στις ιδιωτικές αγορές, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και κρατική βοήθεια. Η γαλλική κυβέρνηση δείχνει να τάσσεται υπέρ της χρήσης του ταμείου διασώσεων EFSF με τα 440 δισ. ευρώ, όμως άλλα κράτη-μέλη μάλλον θα προτιμήσουν την εθνική δράση.

Ο επίτροπος κ. Joaquin Almunia την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε το ειδικό καθεστώς για κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες που δημιουργήθηκε στην κρίση του 2008, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να διαθέτουν «ήπια» δάνεια και εγγυήσεις σε προβληματικές τράπεζες.

Ο επίτροπος κ. Michel Barnier δήλωσε ότι οι 16 τράπεζες που παραλίγο να αποτύχουν «κρίνονται ευάλωτες και πρέπει να δυναμώσουν. Θέλουμε η επανακεφαλαιοποίησή τους να γίνει με ιδιωτικά μέσα. Η εποχή της διάσωσης τραπεζών πρέπει να τελειώσει. Όμως, σίγουρα δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα κάποιες από αυτές τις τράπεζες να χρειαστούν κρατική βοήθεια».

Η εκπρόσωπος της ΕΒΑ δήλωσε: «Η ΕΒΑ συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτικές αρχές για να διασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση στον εντοπισμό και στην κάλυψη αυτών των κεφαλαιακών αναγκών… και θα επιθεωρήσουμε τις δράσεις που έχουν κάνει αυτές οι τράπεζες».

Ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τράπεζες που αντεπεξήλθαν καλύτερα, αλλά δεν ανταποκρίνονται ακόμη πλήρως με τις νέες αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις τις οποίες συμφώνησαν τον χειμώνα οι διεθνείς εποπτικές αρχές, θα πρέπει να επιταχύνουν «την πορεία τους προς τους συντελεστές της Βασιλείας ΙΙΙ». Η συμφωνία της Βασιλείας ΙΙΙ προβλέπει περιθώριο μέχρι το 2019 για να καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v