Lex: Αμερικανικό δολάριο

Έχει ”βάλει πλώρη” το αμερικανικό νόμισμα για νέα καθοδική τάση; Την Πέμπτη η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε σε νέο χαμηλό οκταμήνου, πολύ κάτω από το κατώτατο όριο του καθιερωμένου εύρους διακύμανσης.

Έχει ”βάλει πλώρη” το αμερικανικό νόμισμα για νέα καθοδική τάση; Την Πέμπτη η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε σε νέο χαμηλό οκταμήνου, πολύ κάτω από το κατώτατο όριο του καθιερωμένου εύρους διακύμανσης.

Δεν έλειψαν φυσικά τα αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα στη χώρα, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, τη βιομηχανική παραγωγή και το μέτωπο της αγοράς εργασίας, τα οποία άσκησαν πιέσεις στο δολάριο. Όλα αυτά ανέτρεψαν τις προσδοκίες πως το νόμισμα θα αποκόμιζε στήριξη από την ισχυρή ανάπτυξη και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές έχουν επιτελέσει το ρόλο τους στην υποχώρηση των αναπτυξιακών προσδοκιών, αλλά έχουν επαναφέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Το έλλειμμα βρίσκεται στην παρούσα φάση στο 5,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία του εμπορικού ελλείμματος δείχνουν ότι συνεχίζει να διευρύνεται και ενισχύονται και οι προσδοκίες ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως απαιτείται μια υποτίμηση του δολαρίου της τάξεως του 20%-25% για να συρρικνωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει πολύ υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν υπάρχει μέτρηση για τα ”φυσιολογικά επίπεδα” και πολλοί ισχυρίζονται ότι όσο οι ξένοι θα εμφανίζονται ακόμη διατεθειμένοι να το χρηματοδοτούν, η διαδικασία προσαρμογής ενδέχεται να καθυστερήσει. Ωστόσο, καθώς μειώνονται οι εισροές κεφαλαίων ενισχύεται η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις ”ορέξεις” των ξένων τραπεζών να χρηματοδοτούν το έλλειμμα.

Όντως, τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα αποτελούν τη συνήθη επενδυτική επιλογή τους, αλλά δεν θα ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι η ”όρεξή” τους θα συνεχιστεί εσαεί. Στην πραγματικότητα, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2003 ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αγορών αμερικανικών ομολόγων από ξένες κεντρικές τράπεζες ”γύρισε” αρνητικά.

Ο John Snow, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, συνεχίζει την προσπάθειά του να ενισχύσει με δηλώσεις το δολάριο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο Robert McTeer, πρόεδρος της Federal Reserve του Dallas, δήλωσε: ”Σε βάθος χρόνου υπάρχει μόνο μια οδός για το δολάριο - η καθοδική”.

Ορισμένοι πολιτικοί εμφανίζονται να υποστηρίζουν πως όσο αργεί μια αναπροσαρμογή του δολαρίου σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μεγάλη και βίαιη υποχώρηση. Η εταιρία αναλύσεων ΙDEAglobal αναφέρει πως η Federal Reserve είναι διχασμένη στο ζήτημα, με τον Alan Greenspan, πρόεδρο της Fed, να τάσσεται προς το παρόν στο στρατόπεδο αυτών που επιθυμούν το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι κάτι καινούργιο για τις αγορές συναλλάγματος. Ωστόσο, καθώς διευρύνεται η προθυμία χρηματοδότησής του ενδέχεται να μειωθεί. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v