Παγκόσμια ανάπτυξη με οικονομική ταχύτητα

Οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν αρνητικά τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2005. Βρισκόμαστε μπροστά σε ανάπτυξη με ”οικονομική ταχύτητα”, όπως εκτιμά η Morgan Stanley; Ο Philip Coggan συγκεντρώνει τις αρνητικές αναθεωρήσεις και αναλύει τα δεδομένα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν αρνητικά τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2005. Ο Stephen Roach, οικονομολόγος της Morgan Stanley, έδειξε το δρόμο την προηγούμενη εβδομάδα, μειώνοντας την εκτίμησή του για την παγκόσμια ενίσχυση της παραγωγής του 2005, από 3,9% σε 3,6%.

Σημαντικότερη είναι η πρόβλεψη του Roach ότι ο ρυθμός ανάπτυξης σε ευρωζώνη και ΗΠΑ θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2005. Πρόκειται γι’ αυτό που ο Roach χαρακτηρίζει ως ”οικονομική ταχύτητα”, ένας αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ύφεση.

Εν τω μεταξύ, η JP Morgan έχει συρρικνώσει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη τόσο για το τρέχον τρίμηνο όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2005 (ωστόσο, έχει ενισχύσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του 2005). Επιπροσθέτως, μια δημοσκόπηση του Reuters σε 150 οικονομολόγους καταλήγει πως αναμένεται επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αγγλία του χρόνου.

Οι κεφαλαιαγορές αποτυπώνουν μερίδα της απαισιοδοξίας. Ο παγκόσμιος δείκτης LILI της Merrill Lynch υποχωρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποδηλώνοντας μια τάση αυξανόμενης απαισιοδοξίας των επενδυτών για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Η αντιστροφή της προηγούμενης εβδομάδας στις εμπορευματικές αγορές, με τον χαλκό να υποχωρεί κατά 16% σε μια ημέρα, ενδέχεται να σημαίνει περαιτέρω ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής. Ακόμη και το πετρέλαιο έχει δείξει σημάδια υποχώρησης εντός της εβδομάδας, αν και παραμένει πάνω από τα 52 δολ. το βαρέλι. Η ειρωνεία έγκειται στο ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους των αρνητικών αναθεωρήσεων στις προβλέψεις.

Η Morgan Stanley θεωρεί πως η τιμή ισορροπίας του πετρελαίου βρίσκεται πλέον μεταξύ 30-40 δολ. το βαρέλι, σε κλίμακα πολύ υψηλότερη έναντι των προηγούμενων υποθέσεών της. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,25% στο 2005.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v