Ενισχύεται η απαισιοδοξία για τη διεθνή οικονομία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών βρίσκεται η απαισιοδοξία των fund managers για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία, σύμφωνα με έρευνα της Merrill Lynch. Οι ίδιοι προτιμούν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών από τα ομόλογα, τα οποία θεωρούν υπερτιμημένα. Τι βλέπουν για επιστροφή κεφαλαίων - μερίσματα.

του Christopher Brown-Humes

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών βρίσκεται η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε η Merrill Lynch στην κοινότητα των διαχειριστών κεφαλαίων.

Ωστόσο, η μηνιαία έρευνα καταδεικνύει πως οι επενδυτές εμφανίζονται καθησυχασμένοι για τον πληθωρισμό και τον μελλοντικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο David Bowers, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων επενδύσεων της Merrill Lynch, επισημαίνει πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ”μεταστροφής” της ανησυχίας των επενδυτών από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, προς τα εταιρικά κέρδη.

Το 25% των διαχειριστών κεφαλαίων εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το 23% θεωρεί ότι εντός του 2005 θα χειροτερεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις χειρότερες μετρήσεις από την άνοιξη του 2001.

Τα κέρδη ανά μετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται να ενισχυθούν μόνο κατά 5,4% στο επόμενο 12μηνο, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6,5% στην έρευνα του Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι η ενίσχυση της κερδοφορίας θα εξαρτηθεί από τις περικοπές κόστους και όχι από υψηλότερο όγκο εργασιών.

Ο κ. Bowers δήλωσε: ”Οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι τα περιθώρια κερδοφορίας θα δεχτούν πλήγμα από τις τιμές των εμπορευμάτων και όχι από τον πληθωρισμό”. Επισημαίνει δε, ότι η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών λαμβάνει χώρα σε μια αδύναμη παγκόσμια οικονομία, ενώ στη δεκαετία του ’70, οπότε οι πετρελαϊκές τιμές επέδειξαν ανάλογη ενίσχυση, οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες. Η Merrill Lynch εκτιμά ότι τα θεμελιώδη δεδομένα υποστηρίζουν μια πετρελαϊκή τιμή της τάξεως των 30 δολ., αντί για 50 δολ. το βαρέλι.

”Καθώς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για τον πληθωρισμό, δεν είναι πλέον επείγουσα η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες”, αναφέρει ο κ. Bowers. Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα πιστεύουν ακόμη πως η Federal Reserve θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις, αλλά σε πιο βραδύ ρυθμό.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι managers προτιμούν τις μετοχές από τα ομόλογα. Εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για τις αμερικανικές μετοχές και περισσότερο για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Ένα 55% των ανταποκριθέντων εκτιμά πως τα ομόλογα είναι υπερεκτιμημένα.

Οι κυκλικές μετοχές προτιμώνται από τις αμυντικές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες για παγκόσμια επιβράδυνση.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η αισιοδοξία για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, μετά τους φόβους για ”ανώμαλη προσγείωση” νωρίτερα μέσα στο έτος. Μόλις το 6% των διαχειριστών θεωρεί ότι θα επιβραδυνθεί η κινεζική οικονομία εντός του 3005, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 30% τον Ιούλιο.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, οι ανταποκριθέντες δήλωσαν ότι προτιμούν την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους από τις κεφαλαιακές δαπάνες, ενώ η πλειοψηφία προτιμά τα υψηλότερα μερίσματα από τις επαναγορές ιδίων μετοχών.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v