Ποιες κεφαλαιαγορές επωφελούνται από το πετρέλαιο

Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές τείνουν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, οπότε θεωρούνται αρνητικές για τις μετοχές, αλλά οι κεφαλαιαγορές των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους.

του Ivar Simensen

Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές τείνουν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, οπότε θεωρούνται αρνητικές για τις μετοχές, αλλά οι κεφαλαιαγορές των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους.

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 55 δολ. το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έχει ενισχυθεί πέραν του 70% από τις αρχές του έτους. Το ισχυρό ράλι έχει πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και έχει προκαλέσει ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, οι κορυφαίες κεφαλαιαγορές παραμένουν στάσιμες. Ο δείκτης FTSE all-World έχει ενισχυθεί κατά 3,4% εφέτος, ενώ ο S&P της Wall Street δεν έχει σημειώσει μεταβολή.

Σε αυτό το επενδυτικό περιβάλλον, οι επενδυτές που πίστεψαν σε σενάρια ανόδου του πετρελαίου, έχουν αποκομίσει εξαιρετικά κέρδη σε επιλεγμένες κεφαλαιαγορές.

Ο γενικός δείκτης OSEBX του χρηματιστηρίου της Νορβηγίας έχει ενισχυθεί κατά 33% εφέτος, ενώ πρόσφατα διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στις 228 μονάδες. Η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του κόσμου και οι μετοχές των δυο ενεργειακών της ομίλων έχουν εμφανίσει εξαιρετική απόδοση. Οι μετοχές της Statoil έχουν ενισχυθεί κατά 39,6% και της Norsk Hydro κατά 39,6% από την αρχή του χρόνου.

Η ρωσική κεφαλαιαγορά έχει σημειώσει απόδοση που ξεπερνά το 20% μέχρι στιγμής εφέτος, παρά τις ανησυχίες για τη Yukos και τα επίπεδα της εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα.

Ο γενικός δείκτης RTS έχει ενισχυθεί κατά 21,8%, παρασυρόμενος από την άνοδο κατά 70,9% της μετοχής της Gazprom και από την ενίσχυση της μετοχής της Lukoil κατά 39%. Ωστόσο, η μετοχή της Yukos συνεχίζει να παραπαίει, υποχωρώντας σε ποσοστό πέραν του 50%.

Στο Μεξικό, την πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές ”μαύρου χρυσού”, η κεφαλαιαγορά έχει ενισχυθεί κατά 27,1%, ενώ ο δείκτης SE του χρηματιστηρίου του Κουβέιτ διαμορφώνεται σε επίπεδα 29,3% υψηλότερα από τις αρχές του έτους.

Στη Νορβηγία, οι μετοχές εταιριών όπως η Telnor, η κορυφαία εταιρία τηλεπικοινωνιών, και η DnB Nor, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να τοποθετούνται οι επενδυτές σε μια πετρελαϊκή ”φούσκα”; ”Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μια πτωτική κίνηση των πετρελαϊκών εταιριών θα έχει αρνητική επίπτωση στις τιμές των μετοχών”, τονίζει ο Peter Hermanrud, στρατηγικός αναλυτής της First Securities στο Όσλο. ”Εκτιμούμε πως οι νορβηγικές μετοχές θα υποαποδώσουν κατά 7% έναντι των ευρωπαϊκών, σε περίπτωση υποχώρησης του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολ. το βαρέλι”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v