Τι ψηφίζουν οι αγορές ομολόγων στις ΗΠΑ;

Με την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 2ας Νοεμβρίου να πλησιάζει, το ερώτημα που απασχολεί τις χρηματαγορές είναι ένα: Ποιος υποψήφιος θα επιφέρει θετικότερο κλίμα; Για τις αγορές ομολόγων, δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο, αν και μια προσεκτικότερη ανάλυση, από τον Philip Coggan, δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Με λιγότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, ο αγώνας των δύο υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ φαίνεται οριακός. Οι δημοσκοπήσεις τείνουν να εμφανίζουν οριακές διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, οι οποίες εμπίπτουν στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.

Για τις χρηματαγορές, ένας τομέας στον οποίο κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν παρουσιάζεται ελκυστικός είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα. Και οι δύο ισχυρίζονται ότι θα μειώσουν το έλλειμμα κατά το ήμισυ, αλλά κανείς δεν έχει πειστικό σχεδιασμό ότι θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις. Ο Πρόεδρος Bush σχεδιάζει να μονιμοποιήσει τις φορολογικές του ελαφρύνσεις, ενώ το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης του Γερουσιαστή Κerry φαίνεται ακριβό.

Οπότε, για τις αγορές ομολόγων, δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο. Η ING εξέτασε τις 10 προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ και αναφέρει πώς αντέδρασαν οι ομολογιακές αγορές στο διάστημα των δύο μηνών που ακολούθησε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν έξι αναμετρήσεις και οι Δημοκρατικοί, τέσσερις. Οι ομολογιακές αποδόσεις ενισχύθηκαν σε πέντε περιπτώσεις και μειώθηκαν σε πέντε. Όταν κέρδιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι αποδόσεις μειώθηκαν τρεις φορές και ενισχύθηκαν τρεις φορές, ενώ και για τους Δημοκρατικούς το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία 2-2.

Μια πιο λεπτομερής ανάλυση δείχνει Δημοκρατικούς. Η μέση μείωση των αποδόσεων μετά από εκλογική νίκη του κόμματος ανέρχεται σε 16 μονάδες βάσης, ενώ η μέση απόδοση για τους Ρεπουμπλικάνους παραμένει στάσιμη.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις της αγοράς τείνουν να πραγματοποιούνται μετά από οριακή νίκη για το ένα ή το άλλο κόμμα (το 1968 Nixon, το 1976 Carter και το 2000). Οπότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεταβλητότητας μετά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ING εκτιμά ότι, όποιος από τους δυο υποψήφιους και να κερδίσει, οι αποδόσεις θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Η αβεβαιότητα θα απομακρυνθεί από τις αγορές. Αυτή η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα έχει προκαλέσει την προτίμηση των επενδυτών στα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα έναντι των μετοχών. Για τους ίδιους λόγους, οι αγορές θα ανακουφιστούν αν φτάσουμε στη μέρα των εκλογών χωρίς τρομοκρατική επίθεση. Ο φόβος της τρομοκρατίας ενδέχεται να έχει σπρώξει τους επενδυτές στα ομόλογα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v