Τα τεχνολογικά deals ξεπέρασαν την ύφεση

Η "κοσμογονική" συγχώνευση PC και κινητού τηλεφώνου στο smartphone, ξυπνάει τις τεχνολογικές εταιρίες από την νάρκη και τις βάζει σε αγώνα δρόμου για την προσαρμογή, με αποτέλεσμα οργασμό συμφωνιών.

  • Maija Palmer και Anousha Sakoui (Λονδίνο)
Τα τεχνολογικά deals ξεπέρασαν την ύφεση
Οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στις βιομηχανίες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, έχουν επιστρέψει στα προ της ύφεσης επίπεδα φέτος, χάρη σε μια σειρά μεγάλα deals όπως η εξαγορά της T-Mobile από την AT&T έναντι 39 δισ. δολάρια.

Μετά από δύο χρόνια σε «νάρκη», η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων κινείται στα επίπεδα που επικρατούσαν το 2008.

Η αξία των deals ανήλθε στα 323,3 δισ. δολάρια στους πρώτους οκτώ μήνεςς του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Το μέγεθος είναι αυξημένο 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και προσεγγίζει τα 338,3 δισ. δολάρια του Αυγούστου 2008, πριν «παγώσει» τις εμπορικές συναλλαγές η παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Τραπεζίτες δηλώνουν ότι οι τεχνολογικές συνεργασίες καθοδηγούνται από την επιτάχυνση των αλλαγών που επικρατούν στον κλάδο. Δύο από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις Τεχνολογίας Πληροφορικής στην Ιστορία, το PC και το κινητό τηλέφωνο, συγχωνεύονται στο smartphone και οι εταιρίες μπαίνουν σε αγώνα δρόμου για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις, όπως σημειώνει ο αναλυτής κ. Guido Mengelkamp της Citigroup.

«Οι ρυθμοί μεταβολών επιταχύνονται και αυτό δημιουργεί εντονότερη δραστηριότητα. Πολλές κινήσεις οφείλονται στις αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία και το cloud computing,” σημειώνει ο κ. Kurt Simon της JPMorgan.

Για παράδειγμα, η Hewlett-Packard, που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την συμφωνία εξαγοράς της Autonomy έναντι 11,7 δισ. δολ., ανταποκρινόμενη έτσι στην μείωση της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές.

Οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις τείνουν να «κάθονται πάνω» σε τεράστια αποθέματα ρευστού, και πιέζονται πολύ από ακτιβιστές επενδυτές να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά το ρευστό τους. Ορισμένες διακρατικές συμφωνίες βοηθιούνται από το γεγονός ότι οι αμερικανικές τεχνολογικές κατέχουν μεγάλα αποθέματα ρευστού στην Ευρώπη, τα οποία θα φορολογηθουν «άγρια» αν επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Όταν η Microsoft αγόρασε την Skype έναντι 8,5 δισ. δολ. τον Μάιο, χρησιμοποίησε ευρωπαϊκό ρευστό το οποίο αλλιώς ήταν καταδικασμένο. Το τίμημα ήταν «αστείο» για την ρευστότητα 38,2 δισ. δολ. που διαθέτει η Microsoft.

Αρκετοί τραπεζίτες «έχασαν» τις καλοκαιρινές διακοπές τους φέτος, εξαιτίας του ασυνήθιστα δραστήριου Αυγούστου, που «είδε» την εξαγορά του βραχίονα mobility της Motorola από την Google έναντι 12 δισ. δολ. και το deal HP-Autonomy. Ήταν ο πιο δραστήριος Αύγουστος μετά από εκείνον του 2006, με αξία συναλλαγών τα 68,5 δισ. δολ. διεθνώς, με βάση τα στοιχεία της Dealogic.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v