Μονόδρομος η μείωση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ

Η επιχειρηματική κερδοφορία έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερα ισχυρή τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό των επιχειρηματικών κερδών επί του εθνικού εισοδήματος των ΗΠΑ διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 50ετίας. O Philip Coggan αναλύει τις υποβόσκουσες απειλές για τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η επιχειρηματική κερδοφορία έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερα ισχυρή τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Jonathan Wilmot, στρατηγικό αναλυτή της Credit Suisse First Boston, το ποσοστό των επιχειρηματικών κερδών επί του εθνικού εισοδήματος διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από 50 χρόνια.

Τα επιχειρηματικά κέρδη, ως ποσοστό, βρίσκονται πολύ πάνω από την τάση των τελευταίων 50 ετών. Στις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις που διαμορφώθηκαν σε τέτοια επίπεδα έναντι της γενικής τάσης, υποχώρησαν αμέσως μετά, πολύ χαμηλότερα.

Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται σκληρή δουλειά για να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο τα επιχειρηματικά κέρδη, από αυτά τα επίπεδα. Οι αναλυτές έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αρνητικές αναθεωρήσεις κερδοφορίας.

Η απειλή για τα κέρδη μπορεί να προέλθει από δυο κατευθύνσεις. Πρώτον, ενδέχεται να ενισχυθούν τα κόστη. Το πετρέλαιο, κοντά στα 54 δολ. το βαρέλι, ενδέχεται να απειλήσει κάποιους τομείς. Ωστόσο, η πραγματική απειλή ενδέχεται να επέλθει από το εργατικό δυναμικό. Ο παράγοντας που έχει ενισχύσει προσφάτως τα επιχειρηματικά κέρδη είναι ένας συνδυασμός ελαφριάς ενίσχυσης των μισθών με εξαιρετική παραγωγικότητα.

Σε έναν φυσιολογικό οικονομικό κύκλο, οι εταιρίες θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν και να ενισχύουν τους μισθούς του υπάρχοντος εργατικού τους δυναμικού, ώστε να ευθυγραμμίσουν την προσφορά τους με την αυξανόμενη ζήτηση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην παρούσα φάση και, με τα επιτόκια στις ΗΠΑ να αυξάνονται, φαίνεται πως ενδέχεται να μην συμβεί.

Οπότε, η απειλή ίσως έλθει από μια δεύτερη κατεύθυνση, την μείωση της ζήτησης. Εάν ελαττωθεί η καταναλωτική ζήτηση, αντιδρώντας στα αυξημένα επιτόκια και ελλείψει φορολογικών ελαφρύνσεων, οι τιμές και τα περιθώρια κερδοφορίας ίσως δεχτούν πιέσεις. Αυτό το αποτέλεσμα προβλέπει και ο κ. Wilmot.

Ορισμένοι σχολιαστές θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μην είναι και τόσο αρνητική για τις μετοχές. Άλλωστε, η απόδοση της κεφαλαιαγοράς έχει μείνει πολύ πίσω, σε σχέση με τη διψήφια ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v