Τρικυμία στις αγορές: Μπουρίνι ή κατακλυσμός;

Τίποτα δεν άλλαξε τόσο αυτήν την εβδομάδα ώστε να δικαιολογεί την παγκόσμια τρικυμία στις αγορές. Και το χειρότερο: κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν πρόκειται για περαστικό μπουρίνι ή για τον κατακλυσμό.

  • Lex
Τρικυμία στις αγορές: Μπουρίνι ή κατακλυσμός;
Ο τρόμος για την ενηλικίωση αφορά στο ότι πρέπει να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις, χωρίς να ξέρεις αν θα σου βγουν σωστές. Έτσι και οι επενδυτές, θα ήταν υπέροχο να γνωρίζουν εάν η επιστροφή της τρικυμίας στις αγορές θα είναι περαστική ή αν θα έρθουν τα χειρότερα. Δυστυχώς, με τέτοιες βουτιές στα χρηματιστήρια και στα yields των ομολόγων, είναι πολύ νωρίς για να βγει κάποιο συμπέρασμα.

Υπήρξαν, βέβαια, κάποια δύσκολα οικονομικά μεγέθη που κοινοποιήθηκαν στην Αμερική χθες.

Ο δείκτης βιομηχανίας Philly Fed ήταν υποτονικός, όπως και οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών. Όμως, η ανάκαμψη των ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί από σκαμπανεβάσματα από τότε όπου η χώρα άρχισε να βγαίνει από την ύφεση, πριν από δύο χρόνια. Τελευταία, ακούστηκαν και καλές ειδήσεις εξάλλου, όπως οι λιανικές πωλήσεις Ιουλίου αλλά και πολλές εταιρικές ανακοινώσεις τριμήνου.

Παρομοίως, η κρίση στην ευρωζώνη συνεχίζεται και, παρότι η γερμανική οικονομία έχει μείνει στάσιμη, οι... λοκομοτίβες της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να δουλεύουν καλά. Το ότι η ΕΚΤ υποχρεώθηκε να διαθέσει 500 εκατ. δολ. σε τράπεζα ακούγεται δυσοίωνο, ίσως όμως να είναι παρένθεση. Επιπλέον, όποιος δεν έχει ήδη ανησυχήσει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανόητος. Τίποτα δεν άλλαξε αυτήν την εβδομάδα.

Αυτό όμως που θα μπορούσε να είναι πολύ κακό σημάδι είναι η Federal Reserve να τηρήσει την υπόσχεσή της για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με έναν νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, και τα χρηματιστήρια να αντιμετωπίσουν μια τόσο βραχεία και αναιμική ανάκαμψη όσο αυτήν της περασμένης εβδομάδας.

Αυτό θα σήμαινε ότι η εμπιστοσύνη έχει πράγματι χαθεί.

Σήμερα, οι επενδυτές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία δείχνουν πως αμφιταλαντεύονται μεταξύ κυμάτων από κερδοσκοπικές αγορές και να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο ελκυστικό για την επόμενη δεκαετία από την απόδοση 2% των treasuries και των bunds.

Για την ώρα, όμως, είναι λάθος να θεωρούμε αυτήν την απαισιοδοξία μόνιμη.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v