Lex: Intel

Πόσο αλλάζουν τα δεδομένα από 30 εκατ. δολ.; Αυτό είναι το ποσόν, κατά το οποίο η Intel -με κεφαλαιοποίηση 130 δισ. δολ.- ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα τρίτου τριμήνου. Ήταν αρκετά για να δώσουν ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές ανά την υφήλιο και να κλυδωνίσουν τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα.

Πόσο αλλάζουν τα δεδομένα από 30 εκατ. δολ.; Αυτό είναι το ποσόν, κατά το οποίο η Intel -με κεφαλαιοποίηση 130 δισ. δολ.- ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα τρίτου τριμήνου. Ήταν αρκετά για να δώσουν ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές ανά την υφήλιο και να κλυδωνίσουν τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές ομολόγων δεν θα πρέπει να ανησυχούν από την εισβολή μιας περιόδου ανακοινώσεων με αξιοπρεπείς κερδοφορίες. Το ποσοστό φορολόγησης της τάξεως του μόλις 21% κάνει τον ισολογισμό της Intel να φαίνεται καλύτερος από ό,τι είναι. Ωστόσο, η εταιρία θυσίασε σημαντικό ποσοστό των περιθωρίων κερδοφορίας της, για να πετύχει αύξηση των εσόδων της κατά 5% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Όντως, λίγα εκατομμύρια από εδώ και λίγα από εκεί, μαζεύεται ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ωστόσο, η εικόνα των εσόδων της Ιntel υποδηλώνει μία ακόμη ”μίζερη” αύξηση εσόδων κατά 5% στο κρίσιμο τέταρτο τρίμηνο και καμία πρόοδο στα περιθώρια κερδοφορίας.

Οι εκτιμήσεις της Intel είναι φανερά αβάσιμες. Ωστόσο, η μείωση των πωλήσεων κατά 8% στην Αμερική αποτελεί ένα λόγο ανησυχίας. Ενώ ενδέχεται να αντανακλά απλώς τη μετακίνηση της βιομηχανίας σε ασιατικές περιφέρειες, η αδυναμία των πωλήσεων λιανικής στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι ο κύριος ένοχος.

Μέχρι στιγμής, οι πωλήσεις φαίνονται ικανοποιητικές. Ωστόσο, με την Intel να επιθυμεί να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα των αποθεμάτων, οι ανταγωνιστές της δεν μπορούν να αναθαρρήσουν από τις προοπτικές του κλάδου. Το 2005 λογικά θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών.

Ωστόσο, η Intel και ορισμένοι ακόμη προσεκτικοί ανταγωνιστές της ενδέχεται να αποτελέσουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες έως τα Χριστούγεννα. Σε επίπεδα 18 φορές πολλαπλάσια των εφετινών κερδών της, η μετοχή της φαίνεται φθηνή συγκριτικά με επίπεδα P/E παρελθόντων ετών και δεν είναι εξωφρενικά υπερτιμημένη εν συγκρίσει με την ευρύτερη αγορά.

Φυσικά, η άποψη αυτή δεν συνυπολογίζει το τεράστιο οικονομικό κόστος του προγραμματισμού της στα stock options, τα κόστη εκτέλεσης του 2005 και μακροπρόθεσμες απειλές περιθωρίων κερδοφορίας. Άλλωστε, οι επενδυτές έχουν αγνοήσει τέτοια ζητήματα συχνά στο παρελθόν. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Intel, μια υποτιθέμενη αναπτυξιακή μετοχή, σημειώνει ”μίζερες” αυξήσεις εσόδων της τάξεως του 4,2% ετησίως από το 1997. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς όπου δραστηριοποιείται έχει ωριμάσει -σε αντίθεση με τους επενδυτές της.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v