Lex: Ζήτηση αργού πετρελαίου

Το πιο σταθερό πράγμα στα στοιχεία της παγκόσμιας ζήτησης για το αργό πετρέλαιο είναι η ανακρίβειά τους. Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση του 2004 από την IEA, είναι το πλέον πρόσφατο επεισόδιο, στο παιχνίδι κάλυψης της καθυστέρησης στις εκτιμήσεις, που παίζεται από τους αναλυτές της ενεργειακής αγοράς.

Το πιο σταθερό πράγμα στα στοιχεία της παγκόσμιας ζήτησης για το αργό πετρέλαιο είναι η ανακρίβειά τους. Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση του 2004 από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) την Τρίτη, είναι πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο παιχνίδι κάλυψης της καθυστέρησης στις εκτιμήσεις, που παίζεται παντού από τους αναλυτές της ενεργειακής αγοράς.

Την προηγούμενη εβδομάδα., η αμερικανική Energy Information Administration (ΕΙΑ) αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση για το τρέχον έτος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το αδύναμο ιστορικό και των δυο υπηρεσιών στις προβλέψεις, μπορούν να ληφθούν στα σοβαρά οι αρνητικές αναθεωρήσεις τους για το 2005;

Η ακρίβεια των προβλέψεων, όπως σε κάθε εκτίμηση για μελλοντικές συνθήκες, τίθεται προφανώς υπό αμφισβήτηση. Η IEA ”βλέπει” την παγκόσμια ζήτηση να ενισχύεται κατά 1,6% το 2005, ενώ η ΕΙΑ κάνει αντίστοιχη πρόβλεψη στο 2,6%. Ωστόσο, και οι δυο υπηρεσίες εκτιμούν πως ο ρυθμός ενίσχυσης της ζήτησης θα επιβραδυνθεί.

Η προβλεπόμενη τάση είναι λογική. Οι υψηλές τιμές εν τέλει μειώνουν τη ζήτηση. Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2005 αναθεωρούνται αρνητικά. Η Κίνα παραμένει ένας καθοριστικός παράγοντας για την συνολική εικόνα της ζήτησης. Η ΙΕΑ βρήκε αποδείξεις ότι η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο επιβραδύνεται ήδη.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αρνητικές αναθεωρήσεις για την παγκόσμια ζήτηση δεν θα επηρεάσουν τις βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Όντως, η ΙΕΑ εκτιμά πως οι πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα 40 δολ. το βαρέλι εντός του 2005. Για να υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του ”μαύρου χρυσού” του χρόνου, θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης. Για να συμβεί αυτό όμως, το πετρέλαιο πρέπει να ”σκαρφαλώσει” ακόμη υψηλότερα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v