Αντισταθείτε στο τραγούδι των Σειρήνων

Το μυθικό παράδειγμα του Οδυσσέα και των Σειρήνων κωδικοποιήθηκε από τους νικητές του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών, Finn Kydland και Edward Prescott, ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα υπέρβασης ενός προβλήματος χρονικής συνέπειας, με τη χρήση αξιόπιστης δέσμευσης για τήρηση της καλύτερης δυνατής πολιτικής. Από αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να διδαχτούν οι πολιτικοί της Ε.Ε.

Editorial της ηλεκτρονικής έκδοσης των FT της 12/10

Σύμφωνα με το μύθο, ο Οδυσσέας είχε δεθεί στο κατάρτι του πλοίου του, προτού περάσει από το Νησί των Σειρήνων, έτσι ώστε να ακούσει το τραγούδι τους, χωρίς να οδηγήσει το καράβι στα βράχια και στην καταστροφή του. Οι εφετινοί νικητές του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών, o νορβηγός Finn Kydland και ο αμερικανός Edward Prescott, θα το αναγνώριζαν αμέσως, ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα υπέρβασης ενός προβλήματος χρονικής συνέπειας, με τη χρήση αξιόπιστης δέσμευσης για τήρηση της καλύτερης δυνατής πολιτικής.

Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης -αλλά και στις περισσότερες περιοχές του κόσμου- καταδεικνύει πως στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, οι πολιτικοί έχουν αφομοιώσει το μάθημα που παραδόθηκε από το μυθικό τους πρόγονο και κωδικοποιήθηκε από τους Kydland και Prescott. Δυστυχώς, το αντίστοιχο συμπέρασμα στην δημοσιονομική πολιτική δεν είναι θετικό και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Η εργασία του διδύμου Kydland-Prescott είναι συνώνυμη με την ιδέα ότι η πολιτική οφείλει να χαρακτηρίζεται από χρονική συνέπεια. Εάν η κοινή γνώμη γνωρίζει ότι οι πολιτικοί θα αλλάξουν κατεύθυνση στο μέλλον, οι αποφάσεις που λαμβάνουν τώρα, χαρακτηρίζονται από έλλειψη αξιοπιστίας.

Αυτό αποτελεί το θεμέλιο της παγκόσμιας παραδοχής, ότι η νομισματική πολιτική, η βασική μέθοδος χειραγώγησης της οικονομίας, πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ανεξάρτητων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, και όχι σε υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η κοινή γνώμη θα είναι πάντοτε, δικαίως, επιφυλακτική, ότι αν και τα επιτόκια είναι σε θέση να εγγυηθούν χαμηλό πληθωρισμό σήμερα, θα αποτελεί αυριανό συμφέρον των υπουργών, να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν ορισθεί με αυτό το χαμηλό πληθωρισμό και θα χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική για να ”κλέψουν” λίγη ακόμη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Η ανικανότητα των πολιτικών να δεσμευτούν με αξιοπιστία για ένα αποτέλεσμα χαμηλού πληθωρισμού, στην πραγματικότητα ενισχύει τις πληθωριστικές προσδοκίες και συνεπάγεται υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων από ότι θα χρειαζόταν υπό άλλες συνθήκες.

Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί οφείλουν να βρουν τρόπους πρόσδεσης στο κατάρτι, για να αποτρέψουν την καταστροφική πεποίθηση πως τα καλέσματα των Σειρήνων θα τους οδηγήσουν σε εκτροπή, αργότερα. Η καθιέρωση κεντρικών τραπεζιτών που επικεντρώνονται στον πληθωρισμό είναι μια μέθοδος.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν δείξει οφέλη στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Αγγλία: οι πληθωριστικές προσδοκίες παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα, παρά την ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών, επιτρέποντας στα επιτόκια να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Μέσω προσεκτικού σχεδιασμού πολιτικής, ο Οδυσσέας κατάφερε να ακούσει το τραγούδι των Σειρήνων, χωρίς να διαλύσει το καράβι του. Αυτοί που καθοδηγούν τα κρατικά πλοία θα πρέπει να μάθουν από το παράδειγμά του και από την εργασία των καθηγητών Kydland και Prescott.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v