Οι πραγματικές επιπτώσεις του πετρελαίου στην E.E.

Τις επιπτώσεις της έκρηξης των τιμών του ”μαύρου χρυσού” στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, καθώς και τις χρονικές στιγμές ενδεχόμενων κινήσεων στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, εξετάζει το ευρωπαϊκό σχόλιο των Financial Times.

του Paul Betts

Η τιμή του πετρελαίου ”χτύπησε” νέα επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτό, πόσο θα έπρεπε να ανησυχούν οι πολιτικοί της Ευρώπης;

Το ενδεχόμενο επιστροφής σε ένα στασιμοπληθωρισμό αντίστοιχο του φαινομένου που παρατηρήσαμε στη δεκαετία του ’70 μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή όμως, με μεικτά σημάδια από τα μακροοικονομικά στοιχεία, για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής γίνονται δυσκολότερες.

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αισιοδοξία έχει δώσει τη θέση της στην αβεβαιότητα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη χρονική στιγμή ενίσχυσης των επιτοκίων της ευρωζώνης από τα τρέχοντα επίπεδα του 2%.

Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν πως οι πετρελαϊκές τιμές περιλαμβάνουν ένα premium κινδύνου, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό, να ”σκάσει η φούσκα”.

Ωστόσο, δεν μπορούν να είναι σίγουροι. Η πετρελαϊκή αγορά είναι πολύ δύσκολη στις προβλέψεις και, με ελάχιστες δυνατότητες επιπλέον παραγωγής, ακόμη και οι πλέον ασήμαντες διαταραχές στην προσφορά, αποτυπώνονται στις τιμές.

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι επίσης ασαφείς, αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες παραδέχονται ότι ενδέχεται να ”μην είναι αμελητέες”. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν πως η διατήρηση μιας πετρελαϊκής τιμής της τάξεως των 50 δολ. το βαρέλι για ένα έτος, προκαλεί μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, κατά 0,3-0,4%, αν και ορισμένα μοντέλα αναφέρονται σε αντίστοιχα ποσοστά που ξεπερνούν το 2%.

Όμως, τα επίπεδα των 50 δολ. το βαρέλι είναι το ”ταβάνι” ή θα το δούμε στα 60 και τα 70 δολάρια; Ενώ οι υψηλότερες τιμές του ”μαύρου χρυσού” προκαλούν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, το επίκεντρο ενδέχεται να έχει τεθεί στις επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά, έως ότου υπάρξουν ξεκάθαρες αποδείξεις για διατηρήσιμη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v