Lex: Deutsche Telekom

O αποχαιρετισμός είναι πάντοτε επίπονος. Όπως προσθέτει και ο αυστριακός συγγραφέας Arthur Schnitzler, αυτό συμβαίνει ακόμη και αν το περίμενες με ανυπομονησία για αρκετό καιρό. Ο τρόπος που σκέφτεται, έχει απήχηση στους μετόχους της T-Online, τη στιγμή που αναλογίζονται την προοπτική συγχώνευσης με την Deutsche Telekom.

O αποχαιρετισμός είναι πάντοτε επίπονος. Όπως προσθέτει και ο αυστριακός συγγραφέας Arthur Schnitzler, αυτό συμβαίνει ακόμη και αν το περίμενες με ανυπομονησία για αρκετό καιρό. Ο τρόπος που σκέφτεται λογικά θα έχει απήχηση στους μετόχους της T-Online, τη στιγμή που θα αναλογίζονται την προοπτική συγχώνευσης με την Deutsche Telekom.

Η κυρίαρχη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας αναμενόταν εδώ και καιρό, να επαναγοράσει εν τέλει το 26,1% της θυγατρικής της στο ίντερνετ που δεν της ανήκει. Για τους επενδυτές που προσδοκούσαν ένα καλό premium, η προσφορά της Deutsche, σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής, πρέπει να φαίνεται απαίσια.

Το μερίδιο της Telekom στην T-Online είναι ήδη κοντά στο 75% που απαιτείται για να ψηφιστεί το σχέδιο της συγχώνευσης, το οποίο περιλαμβάνει και υποχρεωτική μετοχική ανταλλαγή με μετοχές της Telekom. Η Telekom έχει ήδη δηλώσει ότι εκτιμά πως η σχέση ανταλλαγής δεν θα είναι ευνοϊκή για τους μετόχους της T-Online.

Η σχέση αυτή θα καθοριστεί, αφού ένας λογιστής που θα ορισθεί από δικαστήριο θα έχει αναθεωρήσει τις προοπτικές των δυο εταιριών. Όλα αυτά φαίνονται σαν ακόμα ένα γερμανικό παράδειγμα μετοχικής απάτης με νόμιμα μέσα.

Ωστόσο, ενώ είναι εμφανής η ανάγκη ύπαρξης πιο λογικών κανονισμών από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, είναι δύσκολο να συμπαθήσει κανείς τους μετόχους της T-Online. Τα σενάρια για κατάθεση προσφοράς, τα οποία πυροδοτήθηκαν εν μέρει από την ατζαμοσύνη της Telekom, έχουν ήδη ενισχύσει την τιμή της μετοχής της T-Online. Η τιμή κλεισίματος της Παρασκευής για την εταιρία παροχής υπηρεσιών ίντερνετ διαμορφώνεται σε πολλαπλάσιο 29 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005.

Από όλες τις δυνατές επιλογές, η επιλεγμένη διαδικασία φαίνεται η δικαιότερη και η πιο κομψή. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα σχέδια της Telekom για νέες υπηρεσίες broadband φαίνονται ατελή, ενώ η νομοθεσία θα περιορίσει τις προσπάθειες προσφοράς ”μπουκέτων” υπηρεσιών. Η Telekom αγοράζει ένα ακριβό παιχνίδι. Το αν το αποτέλεσμα θα είναι καινούρια δεδομένα στην εγχώρια αγορά της, μένει να αποδειχτεί.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v