Βρίσκονται σε τροχιά κρίσης οι ΗΠΑ;

Υπάρχουν πολλές υποψήφιες ”οκτωβριανές εκπλήξεις” που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Μια ενδεχόμενη σύλληψη του Οsama bin Laden ή μια τρομοκρατική ενέργεια στις ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Philip Coggan, η έκπληξη θα μπορούσε να προέλθει από τις αγορές.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Υπάρχουν πολλές υποψήφιες ”οκτωβριανές εκπλήξεις” που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Η έκπληξη που φοβούνται οι Δημοκρατικοί είναι μια ενδεχόμενη σύλληψη του Οsama bin Laden, η οποία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον Πρόεδρο Bush λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ώθηση και στις τιμές των μετοχών, αν και ενδεχομένως μόνο βραχυπρόθεσμα.

Η έκπληξη που φοβούνται όλοι οι Αμερικανοί είναι μια τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο προφανώς θα κατέστρεφε τις κεφαλαιαγορές, αν και είναι λιγότερο βέβαιο το πώς θα επηρέαζε τις εκλογές. Κάποιοι θα έσπευδαν στον Πρόεδρο από αγνό πατριωτισμό, ενώ κάποιοι άλλοι θα τον κατηγορούσαν για αποτυχία προστασίας της χώρας.

Ωστόσο, κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η έκπληξη θα προέλθει από τις αγορές. Άλλωστε, ο Οκτώβριος έχει υπάρξει συχνά στο παρελθόν ένας μήνας με αναταράξεις, ιδίως το 1929 και το 1987. Ο Tim Lee του Πανεπιστημίου του Connecticut έχει παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι ”ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που όλα μπορούν να πάνε στραβά στις αγορές”. Κατά την άποψή του, τα δομικά προβλήματα στις ΗΠΑ, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τα χαμηλά επίπεδα της αποταμίευσης έχουν φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Όπως επισημαίνει, στην 20ετία μέχρι το 2002, εμφανίζεται μια τάση στην ετήσια αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων των ΗΠΑ να διαμορφώνεται στο 1,4% του ΑΕΠ. Στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2004, η αύξηση αυτή ανήλθε στο 7% του ΑΕΠ. Ο Lee σχολιάζει πως ”οι επενδυτές στο δολάριο μοιάζουν με τον χαρακτήρα στα καρτούν που έχει προχωρήσει πέρα από την άκρη του γκρεμού και δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει έδαφος κάτω από τα πόδια τους”.

Το πρόβλημα είναι ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ δεν συρρικνώθηκε, ως αποτέλεσμα του ”σκασίματος της φούσκας” των dotcom. Κάποιος θα περίμενε ότι η ύφεση στην αγορά θα οδηγούσε τους Αμερικανούς καταναλωτές σε αύξηση της αποταμίευσης, μειώνοντας έτσι τις ανάγκες εισαγωγών. Ωστόσο, δεν έπραξαν κάτι τέτοιο, ίσως επειδή περίμεναν ότι η υποχώρηση των μετοχικών τιμών ήταν προσωρινή.

Η ειρωνεία είναι ότι το ευνοϊκό κλίμα στην κεφαλαιαγορά εξαρτάται από τη θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται από μια ανάκαμψη της αποταμίευσης. Ο Lee εκτιμά πως ”οι απαραίτητες προσαρμογές που πρέπει να περάσει η αμερικανική οικονομία δεν έχουν αρχίσει ακόμη”. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια κρίση.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v