Lex: Ευρωπαϊκά επιτόκια - spread ομολόγων

Με 76 ημέρες έως τα Χριστούγεννα, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να λειτουργήσει όπως ο Σκρούτζ. Η απόφασή της την Πέμπτη, να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Παρ’ όλα αυτά, η απόδοση του 10ετούς bund υποχώρησε πρόσφατα κάτω από το 4%.

Με 76 ημέρες έως τα Χριστούγεννα, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να λειτουργήσει όπως ο Σκρούτζ. Η απόφασή της την Πέμπτη, να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο είναι η ταχύτητα με την οποία η αγορά συρρίκνωσε τις υποθέσεις για περαιτέρω αυξήσεις εφέτος.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι traders προέβλεπαν μια ακόμη ενίσχυση κατά 25 μονάδες βάσης εφέτος. Τώρα πλέον, η αγορά δίνει πιθανότητες, μία στις τρεις, σε αύξηση πριν τα Χριστούγεννα. Στην πραγματικότητα, τα αδύναμα στοιχεία για την κατασκευαστική δραστηριότητα που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, έχουν πυροδοτήσει σενάρια ακόμη και για μείωση επιτοκίων.

Στην πράξη ωστόσο, μια μείωση φαίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί σύντομα, όχι μόνο επειδή η τράπεζα τρέμει, μήπως πυροδοτήσει νέο καταναλωτικό ”όργιο”.

Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές είναι, ότι ανοίγεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ”ψαλίδα” μεταξύ Αγγλίας και ευρωζώνης. Τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα από την ευρωζώνη εμφανίζονται μικτά, με αναλογία δεικτών που συνιστούν επιβράδυνση, ως προς αυτούς που καταδεικνύουν αναπτυξιακή τροχιά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποδήλωσε ότι θα αναλάβει πιο επιθετική στάση. Αυτό αντανακλά τις ανησυχίες της ΕΚΤ για πληθωριστικές πιέσεις από το πετρέλαιο.

Παρ’ όλα αυτά, η απόδοση του 10ετούς bund υποχώρησε πρόσφατα κάτω από το 4%. Αυτό συνδέεται με την αναπάντεχη πτώση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων, αλλά αντανακλά επίσης της διαίσθηση πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κινηθεί σύντομα. Την Πέμπτη, διατήρησε ξανά τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, με την ΕΚΤ να απομακρύνεται από μια ”ουδέτερη” στάση -ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας οδεύει προς εκεί- φαίνεται λογικό να περιμένει κανείς, πως το spread μεταξύ των γερμανικών bunds και των βρετανικών gilts θα στενέψει σύντομα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v