Απαισιόδοξοι οι CEO για ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2005

Η πλειοψηφία των αμερικανών επιχειρηματιών αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2005, αν και η ενίσχυση πωλήσεων και κερδοφορίας αναμένεται να είναι αντίστοιχη της εφετινής οικονομικής χρήσης, σύμφωνα με νέα έκθεση.

του Doug Cameron στο Texas

Η πλειοψηφία των αμερικανών επιχειρηματιών αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2005, αν και η ενίσχυση πωλήσεων και κερδοφορίας αναμένεται να είναι αντίστοιχη της εφετινής οικονομικής χρήσης, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η πλειοψηφία των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των αμερικανικών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου στο Texas, εξέφρασαν πιο απαισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, από τους οικονομολόγους.

Το 70% των στελεχών που ερωτήθηκαν, ανέφερε ότι αναμένει ενίσχυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ μεταξύ 0 και 2% το 2005, έναντι πρόβλεψης της National Association for Business Economics στο 3,8% και εκτιμήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στο 4,1%. Μόλις το 1/5 των στελεχών αναμένει επιτάχυνση του ρυθμού ενίσχυσης του ΑΕΠ, το 2005.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι ενεργειακές τιμές αντιμετωπίζονται ως οι βασικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την αμερικανική ανάπτυξη. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των διευθυνόντων συμβούλων εκτιμά πως οι πετρελαϊκές τιμές θα υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα των 40 δολ. το βαρέλι.

Σχεδόν 90 επιχειρηματικοί ηγέτες του Επιχειρηματικού Συμβουλίου -ένα ανεπίσημο επιχειρηματικό forum- συγκεντρώθηκαν κοντά στο Dallas σε μια χρονική στιγμή που πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως τα επιχειρηματικά κέρδη ενδέχεται να έχουν ήδη φθάσει το ανώτατο σημείο τους στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο. Το 47% εξ αυτών τόνισε ότι αναμένει επιτάχυνση των επιχειρηματικών κερδών εντός του 2005, ενώ το 21% αναφέρει ότι περιμένει επιβράδυνση του ρυθμού ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου και τα ενεργειακά κόστη που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, η απειλή της τρομοκρατίας θεωρείται ακόμη ως η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την αμερικανική οικονομία, με το εκτεταμένο χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Ο Rick Wagoner, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της General Motors και αντιπρόεδρος της ένωσης, τόνισε πως τα μέλη θα επικεντρωθούν κυρίως σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας κατά τη διάρκεια του διημέρου, αν και η εταιρική διακυβέρνηση παραμένει ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v