Διερεύνηση για Citigroup και στη Νότια Κορέα

Τα νομικά προβλήματα της Citigroup στην Ασία κορυφώνονται, καθώς η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης διερεύνησης των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Κορέα, μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να κλείσει τη μονάδα της στο private banking.

του Song Jung-a στη Σεούλ

Τα νομικά προβλήματα της Citigroup στην Ασία κορυφώνονται, καθώς η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης διερεύνησης των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Κορέα, μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να κλείσει τη μονάδα της στο private banking.

Η μεγαλύτερη εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του κόσμου δέχτηκε σοβαρό πλήγμα τόσο στις δραστηριότητές της όσο και στη φήμη της τον προηγούμενο μήνα, όταν η ιαπωνική Financial Services Agency της ζήτησε να κλείσει τις επιχειρηματικές μονάδες private banking στη χώρα, λόγω παραβιάσεων τραπεζικής νομοθεσίας. Λίγες ημέρες αργότερα, απαγορεύτηκε στην τράπεζα η συμμετοχή σε δημοπρασίες ιαπωνικών κρατικών ομολογιών, λόγω της ποινής της FSA.

”Μετά τα όσα συνέβησαν στη Citigroup στο Τόκιο, ξεκινούμε διερεύνηση των πρακτικών της στην Κορέα. Εξετάζουμε κυρίως τις δραστηριότητές της στο private banking”, δήλωσε αξιωματούχος της Financial Supervisory Service.

Πρόσθεσε πως η FSS θα ξεκινήσει τη διαδικασία εντός του έτους και θα εξετάσει εξονυχιστικά τις συναλλαγματικές συμφωνίες στη Citibank, μια μονάδα της Citigroup, που ενδέχεται να συνδέονται με ”ξέπλυμα χρήματος” και εκροές εγχώριων κεφαλαίων μέσω της αμερικανικής τράπεζας.

Η Citigroup βρίσκεται αντιμέτωπη με συλλογικές μηνύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές στις ΗΠΑ και ο διευθύνων σύμβουλος, Chuck Prince, έχει θέσει ως προτεραιότητα, την αποκατάσταση της φήμης της τράπεζας. Η Citigroup έχει ήδη απολογηθεί για την εκτέλεση μαζικών συναλλαγών κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων τον Αύγουστο, οι οποίες προκάλεσαν στρέβλωση της αγοράς καθώς οι συναλλαγές των 11 δισ. ευρώ εξόργισαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούν για το επίπεδο αστάθειας των ομολόγων τους.

Παραμένει ασαφές το τι επίδραση θα έχει η σχεδιαζόμενη διερεύνηση, στην διαδικασία ενοποίησης μεταξύ της θυγατρικής της Citigroup στην Κορέα και της KorAm Bank.

Η Citigroup εξαγόρασε την KorAm έναντι 2,6 δισ. δολ. τον Απρίλιο. Η νέα τράπεζα -ονόματι Citibank Korea- θα δραστηριοποιηθεί από το Νοέμβριο, με περισσότερους από 4.100 εργαζομένους και 238 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την νοτιοκορεατική περιφέρεια.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v