Μην αμελείτε τη Λατινική Αμερική

Eνώ η φαντασία των επενδυτικών ορδών επικεντρώνεται ακόμη στα θέλγητρα της Κίνας και της Ινδίας, λίγα πράγματα ακούγονται για τις εξαιρετικές ευκαιρίες που εμφανίζονται στο Μεξικό ή τη Βραζιλία.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η Λατινική Αμερική και η Ασία έχουν περάσει αρκετές ισοτιμιακές και χρεωστικές κρίσεις την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, ενώ η φαντασία των επενδυτικών ορδών επικεντρώνεται ακόμη στα θέλγητρα της Κίνας και της Ινδίας, λίγα πράγματα ακούγονται για τις εξαιρετικές ευκαιρίες που εμφανίζονται στο Μεξικό ή τη Βραζιλία.

Οι κεφαλαιαγορές της Λατινικής Αμερικής ξεπερνούν κατά πολύ σε αποδόσεις τις ασιατικές αγορές, μέχρι στιγμής εφέτος. Ο δείκτης MSCI Λατινικής Αμερικής έχει ενισχυθεί κατά 11,6%, ενώ ο αντίστοιχος ασιατικός δείκτης έχει σημειώσει υποχώρηση κατά 2,5%. Το Μεξικό και η Αργεντινή έχουν διψήφιες αποδόσεις εφέτος, ενώ η Ινδία και η Κίνα είναι στο ”κόκκινο”.

Ο Geoffrey Dennis, αναλυτής των αγορών της Λατινικής Αμερικής για την Citigroup Smith Barney, αναφέρει μια σειρά λόγων για την ισχυρή ανάπτυξη της περιφέρειας.

Ο πρώτος είναι ότι οι αναπτυξιακές προβλέψεις για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αναθεωρούνται θετικά, ενώ οι αντίστοιχες της Ασίας συρρικνώνονται. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της περιοχής αναμένεται να ενισχυθεί με ρυθμό 4,8% εφέτος, ο εντονότερος ρυθμός που έχει εμφανιστεί από το 1997. Η εξέλιξη αυτή έπεται τριών χρόνων επιβράδυνσης, αλλά βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Οι οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένες από τις εξαγωγές έναντι αυτών της Ασίας και, ως εκ τούτου, λιγότερο εκτεθειμένες σε μια πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση. Ο κ. Dennis αναφέρει πως η Βραζιλία, μια σχετικά ”κλειστή” οικονομία, φαίνεται να χαρακτηρίζεται από έντονη και διατηρήσιμη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Η τεχνολογία δεν έχει ιδιαίτερη συμμετοχή στους γενικούς δείκτες της Λατινικής Αμερικής, σε αντίθεση με ποσοστό συμμετοχής 25% στην Ασία. Οι μετοχές τεχνολογίας έχουν υποαποδώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λόγω ανησυχιών για τα μελλοντικά έσοδα των εταιριών και την ενίσχυση της κερδοφορίας, ιδίως στον κλάδο των ημιαγωγών.

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για το μέλλον. Η Λατινική Αμερική έχει επωφεληθεί από τη συρρίκνωση των πιστωτικών spread, τα οποία διαμορφώνονται σε 350 μονάδες βάσης άνω των επιπέδων των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων. Ένα τέτοιο spread μπορεί άνετα να διευρυνθεί.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v