Ένα καλό τρίμηνο για ομόλογα

Το τρίτο τρίμηνο που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν εξαιρετικό για τους επενδυτές ομολόγων. Ο Philip Coggan, συντάκτης επενδύσεων των Financial Times επιχειρεί μια αποτίμηση ομολόγων και μετοχών, γεωγραφικά και κατά κλάδο, στο τρίμηνο που μόλις ολοκληρώθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο.

του Philip Coggan

Το τρίτο τρίμηνο που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν εξαιρετικό για τους επενδυτές ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολογιών μειώθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης. Αυτοί που ανέλαβαν το επιπλέον ρίσκο να επενδύσουν στο χρέος των αναδυόμενων αγορών, ανταμείφθηκαν με συνολική απόδοση που ξεπερνά το 10%.

Τέτοιες αποδόσεις αντανακλούν την υποχώρηση των πληθωριστικών ανησυχιών, που εμφανίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού. Ενώ η αμερικανική Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές, ορισμένοι εκτιμούν ότι το ανώτατο σημείο τους θα είναι μόλις το 2%. Οι παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, με πλέον αξιοσημείωτες, αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο βασικός υπαίτιος για αυτές τις αρνητικές αναθεωρήσεις είναι φυσικά, το πετρέλαιο, αν και οι οικονομολόγοι βρίσκονται ακόμη σε διαμάχη αναφορικά με το μέγεθος της επίδρασης των υψηλών πετρελαϊκών τιμών. Το πετρέλαιο αποτιμάται 40% περισσότερο στο τρίμηνο, μια σημαντική ενίσχυση, ”δυσκολοχώνευτη” για τις αγορές και τους καταναλωτές.

Οι μετοχές έχουν κινηθεί χωρίς σαφή τάση στο τελευταίο τρίμηνο, με τον Παγκόσμιο Δείκτη FTSE να υποχωρεί κατά 1,3%. Αυτό αντανακλά αδύναμες αποδόσεις στις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, με την τελευταία να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 10%.

Ωστόσο, οι επενδυτές παρηγορήθηκαν από τις διψήφιες αποδόσεις σε Βραζιλία, Νότιο Αφρική, Νορβηγία και Βέλγιο. Στην πραγματικότητα, οι 21 εκ των 29 συμμετεχόντων στον Παγκόσμιο Δείκτη FTSE σημείωσαν κέρδη, έστω και οριακά, στο τρίμηνο.

Σε κλαδικό επίπεδο, σίγουρα θα έπρεπε να έχετε αποφύγει τις μετοχές πληροφορικής και μέσων, ενώ οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν οριακά κέρδη. Τα πολλά κέρδη, όμως, έχουν έλθει από τα μέταλλα, με τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης να αποδίδουν 17,3% και τις μετοχές των χαλυβουργικών εταιριών να αποδίδουν 10,2%.

Οι πετρελαϊκές μετοχές τα πήγαν καλά, όμως η ενίσχυση κατά 9% δεν ευθυγραμμίζεται με την έντονη ενίσχυση της πετρελαϊκής τιμής, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ακόμη τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, προσωρινά.

Οι επενδυτές θα πρέπει να ελπίζουν πως οι τάσεις θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρες στο τέταρτο τρίμηνο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v