Παγκόσμια επιβράδυνση εξαγορών και συγχωνεύσεων

Η ανάπτυξη των παγκόσμιων εξαγορών και συγχωνεύσεων επιβραδύνθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καθώς η συνέχιση της αβεβαιότητας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και τις αγορές εμπορευμάτων επηρέασε το επιχειρηματικό κλίμα.

της Lina Saigol στο Λονδίνο και του James Politi στη Νέα Υόρκη

Η ανάπτυξη των παγκόσμιων εξαγορών και συγχωνεύσεων επιβραδύνθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καθώς η συνέχιση της αβεβαιότητας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και τις αγορές εμπορευμάτων επηρέασε το επιχειρηματικό κλίμα.

Αν και η αξία των ανακοινωμένων συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύθηκε κατά 35% σε 1.300 δισ. δολ. στο εννεάμηνο, η δραστηριότητα, ιδίως στο τρίτο τρίμηνο, σημειώνει σημαντική επιβράδυνση.

Ο Σεπτέμβριος, ένας μήνας που παραδοσιακά ανακοινώνονται κάποιες μεγάλες συμφωνίες, υπήρξε ένας από τους πιο ”αδρανείς” μήνες, με ανακοινώσεις για συμφωνίες συνολικού ύψους 76 δισ. δολ., έναντι 100 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial.

Οι επενδυτικές τράπεζες ισχυρίζονται ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι εμφανίζονται διστακτικοί να κυνηγήσουν συμφωνίες, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, των υψηλών πετρελαϊκών τιμών και της γεωπολιτικής αστάθειας, παράγοντες οι οποίοι επιβαρύνουν τις κεφαλαιαγορές.

”Οι CEO είναι επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη και οι εξαγορές τούς παρέχουν τη δυνατότητα να την επιτύχουν, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα” αναφέρει ο Raymond McGuire, επικεφαλής των παγκόσμιων M&A στη Morgan Stanley. ”Η απόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιο πρέπει να είναι επαρκής ώστε να έχει νόημα”.

Ο Dan Scattum της J.P. Morgan δήλωσε: ”Αν και η Ευρώπη εμφανίζει σταθερό ρυθμό δραστηριότητας μέχρι στιγμής εφέτος, οι όγκοι εμφανίζονται χαμηλότεροι απ’ ό,τι αναμενόταν με βάση το δυναμικό ξεκίνημα του πρώτου τριμήνου”.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί 6.509 συμφωνίες στην Ευρώπη, αξίας 378,2 δισ. δολ. Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η εξαγορά της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρίας Aventis από την ανταγωνιστική Sanofi-Synthelabo, έναντι 77,9 δισ. δολ.

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις ΗΠΑ από πλευράς εκδόσεων χρεογράφων επενδυτικής αξιολόγησης, κυρίως λόγω του αδύναμου δολαρίου, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 10% έναντι του ευρώ στο τελευταίο 12μηνο.

Ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα για ενίσχυση της δραστηριότητας. Ο Peter Tague, επικεφαλής των ευρωπαϊκών M&A της Citigroup, τόνισε: ”Αναμένουμε μεγαλύτερη διασυνοριακή δραστηριότητα όπως την προσφορά Cemex-RMC, η οποία αντανακλά μια στρατηγική παγκόσμιας ανάπτυξης και επιθετικές τακτικές”.

Η Goldman Sachs διατήρησε τη θέση της ως ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Ευρώπη τα πρωτεία έχει η Morgan Stanley.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v