Lex: Πετρέλαιο

Η δυνατότητα επιπλέον προσφοράς από τις παραγωγικές χώρες είναι εξαιρετικά περιορισμένη ενώ η παγκόσμια ζήτηση, βαθύτατα επηρεασμένη από την Κίνα, παραμένει ισχυρή. Οι επενδυτές που ανησυχούν για τα αποθέματα, θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο για το αν η δίψα της Κίνας για πετρέλαιο οφείλεται απλά σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου, να αποδεσμεύσει μια περιορισμένη ποσότητα πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) φαίνεται σαν μια λογική αντίδραση στις βραχυπρόθεσμες διαταραχές από τον τυφώνα Ivan.

Ο δανεισμός λιγότερων από 3 εκ. βαρελιών για μια περίοδο εβδομάδων για τη διασφάλιση ότι τα διυλιστήρια δεν θα ”στεγνώσουν” δεν θα έπρεπε να έχει επίπτωση στις πετρελαϊκές τιμές. Πρόκειται για μια σταγόνα μπροστά στον ”ωκεανό” των 670 εκ. βαρελιών των στρατηγικών αποθεμάτων και ένα κλάσμα της παγκόσμιας ζήτησης που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 80 εκ. βαρελιών ημερησίως.

Επίσης, δύσκολα αυτή η κίνηση θα αποτελέσει προπομπό μεγαλύτερων αποδεσμεύσεων, όπως τα 30 εκ. βαρέλια που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Clinton το 2000. Εάν υπήρχε πραγματική προθυμία χρήσης των SPR για να επηρεασθούν οι πετρελαϊκές τιμές, το πρώτο σημάδι θα ήταν η διακοπή της ενίσχυσης των αποθεμάτων. Η Merrill Lynch εκτιμά πως 110.000 βαρέλια προστίθενται καθημερινά κατά μέσο όρο στα SPR.

Τα ερωτηματικά για το προς τα πού οδεύουν οι πετρελαϊκές τιμές, παραμένουν. Οι ανησυχίες για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή παραμένουν, σε συνδυασμό με περιοδικές διαταραχές προσφοράς σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα 25ετίας. Η δυνατότητα επιπλέον προσφοράς από τις παραγωγικές χώρες είναι εξαιρετικά περιορισμένη ενώ η παγκόσμια ζήτηση, βαθύτατα επηρεασμένη από την Κίνα, παραμένει ισχυρή.

Οι επενδυτές που ανησυχούν για τα αποθέματα θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο για το αν η δίψα της Κίνας για πετρέλαιο οφείλεται απλά σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, η αν η ζήτηση επηρεάζεται από το χτίσιμο δικών της στρατηγικών αποθεμάτων.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v