Ποιον ψηφίζει το δολάριο;

Οι προεδρικές εκλογές συχνά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το αμερικανικό δολάριο, καθώς οι πέντε από τις οκτώ τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν συμπέσει με σημεία καμπής για την ισοτιμία του. Ο Philip Coggan εξετάζει τις περιπτώσεις και καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι προεδρικές εκλογές συχνά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το αμερικανικό δολάριο. Σύμφωνα με τον Jes Black του hedge fund Black Flag Capital Partners, πέντε από τις τελευταίες οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις έχουν συμπέσει με σημεία καμπής για την ισοτιμία του.

Η απλοϊκή υπόθεση ότι μια νίκη του κ. Bush θα είναι καλή για το δολάριο δεν είναι σύμφωνη με τις ιστορικές αποδείξεις. Το δολάριο σημείωσε έντονα πτωτική τροχιά μετά την επανεκλογή Nixon το 1972 και Ronald Reagan το 1984. Στην περίπτωση Nixon, η πτώση του δολαρίου συνδέθηκε με το κόστος της συνέχισης του πολέμου (στο Βιετνάμ) και τη διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Σας θυμίζει κάτι;

Από την άλλη, η περίπτωση ήττας του τωρινού Προέδρου δεν σημαίνει απαραιτήτως καταστροφή για την αμερικανική ισοτιμία, λόγω του ”παράγοντα έκπληξη” στους επενδυτές. Στις αρχές του 1992, ο George Bush ο πρεσβύτερος φαινόταν ότι θα επανεκλεγεί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ ο Bill Clinton προηγούταν στα γκάλοπ, το δολάριο εκτινάχθηκε στα ύψη. Η ενίσχυσή του συνεχίστηκε και μετά τη νίκη του, ενώ ενισχύθηκε ξανά μετά την επανεκλογή του Bill Clinton το 1996.

Οπότε, αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγματική αγορά συμπαθεί τους Δημοκρατικούς; Όχι αν σημαίνει κάτι η ιστορία της θητείας του Jimmy Carter. Όταν ο Jimmy Carter ανέλαβε τον προεδρικό θώκο το 1976 από τον Gerald Ford, σημειώθηκε ξεπούλημα στο δολάριο, ενώ το νόμισμα παρέμεινε αδύναμο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Το ανοδικό ράλι ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1980, λίγο πριν από την ήττα του Carter από τον Ronald Reagan.

Οι εκλογές του 2000 επηρέασαν επίσης το δολάριο. Κατά τη διάρκεια της αβεβαιότητας για τις ψήφους στην Πολιτεία της Φλόριντα, η αμερικανική ισοτιμία είχε συρρικνωθεί έντονα. Σημειώθηκε ένα ράλι κατά τους πρώτους μήνες του 2001, αλλά εξασθένησε μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να ανακτήσει ποτέ τα προεκλογικά επίπεδα έναντι του ευρώ.

Οπότε, γνωρίζουμε ότι οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία αλλά δεν υπάρχουν εύκολοι ή άκαμπτοι κανόνες για αλλαγές ηγεσίας ή πολιτικές παρατάξεις.

Αυτή τη φορά, το δολάριο φαίνεται να βρίσκεται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχοντας φθάσει σε κατώτατο σημείο τον Φεβρουάριο. Ο Βlack εκτιμά πως υπάρχουν πιθανότητες 2 προς 1 για ένα δολαριακό ράλι εντός των επόμενων μηνών. Ωστόσο, δεδομένου του διευρυμένου ελλείμματος των ΗΠΑ, ο παραλληλισμός με τον Nixon φαίνεται συναρπαστικός.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v