Τολμηρή ελληνική κίνηση για μείωση ελλείμματος

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές το φιλόδοξο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με στόχο την άντληση 11,8 δισ. ευρώ και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα.

Τολμηρή ελληνική κίνηση για μείωση ελλείμματος
Η Ελλάδα αποκάλυψε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την άντληση εσόδων 11,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-13, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών, ώστε να δανείζουν τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η φοροδιαφυγή κοστίζει στο κράτος 10 - 15 δισ. ευρώ ετησίως.

"Τα μέτρα δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού", σχολίασε ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της διεύθυνσης αναλυτών αγορών της EFG Eurobank. "Ωστόσο, κλειδί θα είναι η εφαρμογή, δεδομένου ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία των φορολογικών αρχών".

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν πως το σχέδιο ουσιαστικά εντάσσεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα άντλησης 23 δισ. ευρώ, με αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ και μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ το 2011 - 2013, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης σχεδόν στο 1% επί του ΑΕΠ το 2013. Το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε στα μέσα Απριλίου, δεν είχε καλή υποδοχή από τις αγορές και αρκετοί αναλυτές σχολιάζουν πως παρουσιάζει πολλές γενικότητες και λίγα συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα "Liberation", δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα υποδεχόταν θετικά πιθανή μεγαλύτερη διορία για την αποπληρωμή των κεφαλαίων διάσωσης 110 δισ. ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη... γλύκανε τους όρους αποπληρωμής τον Μάρτιο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, επικεφαλής του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), αποκάλεσε το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής ουτοπικό, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι σωστό να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, όμως και το κράτος θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα πληρώνοντας τα κεφάλαια που χρωστά στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος για θέματα οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση δηλώνοντας πως είχε ανακοινώσει τα ίδια μέτρα στο παρελθόν και δεν κατάφερε να επωφεληθεί. Τόνισε ότι η χώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Οι δηλώσεις της κυβέρνησης για κοινωνική δικαιοσύνη άνοιξαν την πόρτα για μία ακόμα φορολογική επιδρομή, σχολίασε.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v