Lex: Coca Cola

Όταν όλοι στην Coca Cola μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την PepsiCo, κάτι ”πάει στραβά”. Ακριβώς αυτό έκανε την Τετάρτη ο Nevill Isdell, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, απονέμοντας τα εύσημα στην PepsiCo.

Όταν όλοι στην Coca Cola μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την PepsiCo, κάτι ”πάει στραβά”. Ακριβώς αυτό έκανε την Τετάρτη ο Nevill Isdell, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, απονέμοντας τα εύσημα στο πρώην αφεντικό της PepsiCo, Roger Enrico, για τα νέα ταλέντα που έφερε στην εταιρία την δεκαετία του ’90.

Η έλλειψη καλών στελεχών είναι ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα της Coca Cola. Τα λάθη στην τιμολογιακή πολιτική αλλά και η αργοπορία της εταιρίας, να ”διαβάσει” την καταναλωτική απαίτηση για πιο υγιεινή διατροφή, έπληξαν την εταιρία.

Οι επενδυτές γνώριζαν ήδη τα άσχημα νέα. Η μετοχή της Coca Colα σημείωσε απώλειες μικρότερες του 5%, παρά την προειδοποίηση της εταιρίας ότι τα κέρδη δευτέρου τριμήνου θα διαμορφωθούν σε επίπεδα 20% χαμηλότερα έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο κ. Isdell μπορεί να πράττει ορθά, ανακοινώνοντας όλα τα άσχημα νέα μαζί. Είναι αρχές ακόμη της θητείας του και προειδοποίησε πως η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο. Φυσικά, η Coca Cola, το ισχυρότερο εμπορικό σήμα του κόσμου, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η εταιρία φαίνεται νωθρή και το ιστορικό premium στο P/E έναντι της PepsiCo εξαφανίστηκε. Για να επανέλθει το premium της εταιρίας, ο κ. Isdell θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές πως η εταιρία ξεπερνά τον ανταγωνισμό. Ίσως αυτή είναι η εξήγηση για την ξαφνική προσοχή του στην PepsiCo.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v