Επιστρέφουν τα αξιοπρεπή μερίσματα;

Τα μερίσματα απογοητεύουν τους επενδυτές εδώ και μια πενταετία. Καθώς οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των ισολογισμών και καθώς η τελευταία ”μόδα” προτάσσει επαναγορές ιδίων μετοχών, η αύξηση των μερισματικών αποδόσεων είναι νωθρή. Ωστόσο, ανάλυση της Lehman Brothers σκιαγραφεί εντελώς διαφορετικά τα μελλούμενα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Τα μερίσματα απογοητεύουν τους επενδυτές εδώ και μια πενταετία. Καθώς ο επιχειρηματικός τομέας επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση των ισολογισμών και καθώς η τελευταία ”μόδα” προτάσσει επαναγορές ιδίων μετοχών, η αύξηση των μερισματικών αποδόσεων είναι νωθρή. Οι μερισματικές πληρωμές παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 2,3% το 2000 και μόλις πέρυσι, κατάφεραν να ξεπεράσουν τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του 4%.

Ο Ian Scott, αναλυτής της Lehman Brothers, αναφέρει πως υπάρχει σαφής διασύνδεση μεταξύ του λόγου των ελεύθερων χρηματικών ροών σε μερίσματα και της μελλοντικής αύξησης των μερισματικών αποδόσεων. Εάν αυτή η σχέση διατηρηθεί για το επόμενο 12μηνο, ο αναλυτής εκτιμά πως η αγορά μπορεί να προσδοκά αύξηση των μερισμάτων της τάξεως του 20%.

Η σχέση αυτή είναι ακόμη ισχυρότερη εάν συμπεριληφθούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών, πιστεύει ο Scott. Σε αυτή τη βάση, η πιθανή αύξηση της επιστροφής χρημάτων στους μετόχους (μερίσματα συν επαναγορές) ενδέχεται να φθάσει έως και το 30%, φθάνοντας στα ανώτατα επίπεδα που διαμορφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Εάν συμπεριληφθούν οι επαναγορές, φαίνεται πόσο ακανόνιστες μπορούν να είναι οι πληρωμές των επιχειρήσεων. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν αρνητικός καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της μελέτης, εκτός δυο μηνών, του Σεπτεμβρίου του 1999 και του Αυγούστου του 2003.

Αυτή η έλλειψη αξιοπιστίας σημαίνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να προβλέπουν μια έκπτωση στις επαναγορές. Άλλωστε, είναι ευκολότερο για μια εταιρία να ακυρώσει ένα πρόγραμμα επαναγορών, παρά να μειώσει το μέρισμα.

Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρηθεί αυτή η σχέση χρηματικών ροών και μελλοντικών μερισματικών πληρωμών εάν η παγκόσμια οικονομία -και η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας- συρρικνωθεί το2005; Ο Scott ισχυρίζεται πως συχνά, η ενίσχυση της κερδοφορίας φθάνει σε ανώτατο σημείο πριν την αύξηση των μερισματικών πληρωμών. Όντως, αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται στις περιόδους 1979-80, 1989-90, 1995-96 και 1997-98. Και στις τέσσερις περιπτώσεις, το χρηματιστήριο απέφερε διψήφιες αποδόσεις.

Σίγουρα, μια αύξηση των μερισματικών αποδόσεων θα αποτελούσε επιχείρημα για χρηματιστηριακό ράλι. Τα στοιχεία κερδοφορίας μπορούν να υποστούν χειραγώγηση αλλά οι πληρωμές αποτελούν ισχυρή απόδειξη της κερδοφορίας μιας εταιρίας.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικοί. Ενώ κάποιες εταιρίες αποσύρουν μετοχές μέσω προγραμμάτων επαναγορών ιδίων μετοχών, άλλες τροφοδοτούν εκ νέου την αγορά, μέσω εκδόσεων δικαιωμάτων και stock options στα στελέχη τους.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v