Άνθρακες ο θησαυρός της συμφωνίας στην ΕΕ

Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν επετεύχθη κάποια μεγάλη συμφωνία, τονίζει η στήλη Lex. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κερδίζουν χρόνο καθώς το μείζον θέμα της αντιμετώπισης της κρατικής χρεοκοπίας παραμένει άλυτο.

  • LEX
Άνθρακες ο θησαυρός της συμφωνίας στην ΕΕ
Το πιο παλιό κόλπο στο εγχειρίδιο των μάγων είναι το πώς να τραβήξεις ένα λαγό από το μαγικό καπέλο. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες το Σαββατοκύριακο, όταν «τράβηξαν» το πακέτο μέτρο για την στήριξη των χωρών, ώστε να επιβιώσουν από την κρίση κρατικού χρέους την στιγμή που οι επενδυτές χαμήλωναν τις προσδοκίες τους. Το πακέτο κερδίζει χρόνο για την ΕΕ (διόλου ευκαταφρόνητος στόχος) αλλά δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης: τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Δεδομένων των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας σε μία διχασμένη ένωση, αλλά και των μέχρι τώρα χαμένων ευκαιριών, η ανακοίνωση αποτελεί πρόοδο. Το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF), το βασικό όχημα για την χρηματοδότηση των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα έχει περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια, από 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο των δανείων από το ταμείο θα είναι κατά 1% χαμηλότερο. Η Ελλάδα θα ευνοηθεί, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία για την Ιρλανδία και το πακέτο δεν έχει καμία αναφορά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Τα μέτρα, τα οποία προβλέπεται ότι θα οριστικοποιηθούν μέχρι την σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Μαρτίου θα αφορούν το διάστημα μέχρι τα μέσα του 2013, όταν το EFSF θα αντικατασταθεί από έναν μεγαλύτερο μηχανισμό χρηματοδότησης. Οποιαδήποτε υπόνοια όμως, ότι αυτό είναι η «μεγάλη συμφωνία» που απαιτείται για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση είναι ευσεβής πόθος, για δύο λόγους.

Κατ’ αρχήν τα μέτρα μειώνουν το πολιτικό κόστος για ορισμένες κυβερνήσεις (κυρίως την γερμανική) των χωρών που χρηματοδοτούν την στήριξη (λόγω των πολιτικών χειρισμών της Angela Merkel) αλλά αυξάνουν το πολιτικό κόστος για τις χώρες που χρειάστηκαν ή που χρειάζονται στήριξη (κυρίως στο Δουβλίνο).

Κατά δεύτερον, τα μέτρα δεν απευθύνονται στο βασικό θέμα του χρέους. Το κρατικό χρέος της Ελλάδας δεν είναι διατηρήσιμο. Της Ιρλανδίας δεν απέχει πολύ. Θα χρειαστεί κάτι πιο ουσιαστικό από ένα ντροπαλό λευκό λαγουδάκι για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v