Lex: Ελλείμματα προϋπολογισμών

Επιστρέφει για να μας στοιχειώσει ο τρόμος της δεκαετίας του ’70; Αυτό δεν αποτελεί ερωτηματικό μόνο αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου. Μας έρχεται στο νου και όταν εξετάζουμε τα καλπάζοντα ελλείμματα προϋπολογισμών.

Επιστρέφει για να μας στοιχειώσει ο τρόμος της δεκαετίας του ’70; Αυτό δεν αποτελεί ερωτηματικό μόνο αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου. Μας έρχεται στο νου και όταν εξετάζουμε τα καλπάζοντα ελλείμματα προϋπολογισμών. Η Lehman Brothers εκτιμά πως οι βιομηχανικές χώρες έχουν αντιστρέψει όλη εκείνη τη βελτίωση που εμφανίστηκε στο δημοσιονομικό μέτωπο τη δεκαετία του ’90.

Συγκεκριμένα, το προσαρμοσμένο έλλειμμα των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανέρχεται σε 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - ένας μέσος όρος που παρατηρούνταν πριν από τρεις δεκαετίες. Πριν από μια τετραετία το μέγεθος διαμορφωνόταν στο 1%.

Εν μέρει, αυτό αντανακλά αμερικανικές αμαρτίες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες να επιμηκύνει την καταναλωτική ”έκρηξη”. Ωστόσο, συμβάλλει πρόσφατα και η Ευρώπη, καθώς οι βασικές δημοσιονομικές συμφωνίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν αθετηθεί. Στην Ιαπωνία η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά και πρόσφατα και οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές παράγουν ελλείμματα. Στην πραγματικότητα η συνολική επιδείνωση είναι η εντονότερη που έχει παρατηρηθεί από το 1972.

Ορισμένοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι από τη στιγμή που ενισχύεται η παραγωγικότητα, αυτά τα επίπεδα του ελλείμματος δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο στο παρελθόν. Ωστόσο, το βασικό πρακτικό ζήτημα είναι ότι οι πολιτικοί φαίνεται να διαθέτουν λιγότερα ”πυρομαχικά” σε περίπτωση αναπάντεχης επιβράδυνσης της οικονομίας. Ακόμη χειρότερα, υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα ελιγμών στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό πιθανότατα καθιστά την παγκόσμια οικονομία πιο ευάλωτη σε κρίσεις. Οι πολιτικοί θα πρέπει να ελπίζουν ότι η δυσάρεστη έκπληξη που επιφύλασσαν τα στοιχεία ανάπτυξης της Ιαπωνίας είναι μια παραφωνία και όχι προάγγελος μιας ευρύτερης τάσης.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v