Η Fidelity χαλάει τα σχέδια της Google

To 1/4 των μετοχών της Google που βρίσκονται σε δημόσια διαπραγμάτευση έχει ”μαζέψει” η Fidelity -περιορίζοντας την φιλοδοξία της εταιρίας internet να δημιουργήσει μια δημοκρατική επενδυτική βάση, όπου οι μεμονωμένοι επενδυτές θα παίζουν σημαντικό ρόλο.

του Richard Waters στο Σαν Φρανσίσκο

Ο αμερικανικός όμιλος αμοιβαίων κεφαλαίων Fidelity έχει αγοράσει περισσότερο από το 1/4 των μετοχών της Google που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση -περιορίζοντας την φιλοδοξία της εταιρίας internet να δημιουργήσει μια δημοκρατική επενδυτική βάση, όπου οι μεμονωμένοι επενδυτές θα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η είδηση πως μια από τις ισχυρότερες εταιρίες επενδύσεων στις ΗΠΑ έχει αγοράσει τόσες πολλές μετοχές της Google αποτελεί επίσης την πιο ισχυρή ένδειξη πως η αμφιλεγόμενη online δημοπρασία, μέσω της οποίας πούλησε η Google τις μετοχές της, διεξήχθη εν τέλει σαν μια παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά.

Η Google ήλπιζε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δημοπρασία έτσι, ώστε να επιτρέψει πρόσβαση των μικροεπενδυτών στις μετοχές της και, όχι των μεγάλων ιδρυμάτων όπως η Fidelity, τα οποία απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση στον καταμερισμό των μετοχών των νεοεισηγμένων εταιριών.

Σε ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα, ο όμιλος επενδύσεων αποκάλυψε πως στα τέλη Αυγούστου, τα αμοιβαία του κεφάλαια είχαν περισσότερες από 5,2 εκ. μετοχές της Google, αξίας πέραν των 550 εκ. δολ. με βάση το ”κλείσιμο” της Παρασκευής.

Αυτό αντιπροσωπεύει το 27% όλων των μετοχών που πουλήθηκαν στο IPO της 19ης Αυγούστου, αν και αποτελεί μόλις το 2% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Το πλήγμα και η ισχυρή κριτική που δέχτηκε η Google από τους θεσμικούς επενδυτές κατά τις ημέρες πριν τη δημοπρασία, οδήγησαν την εταιρία σε μείωση της διάθεσης των μετοχών σε 19,6 εκ. τεμάχια έναντι θεσπισμένου στόχου για 25,7 εκ. τεμάχια.

Πολλοί θεσμικοί επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής αντί να εκδώσουν ανακοινώσεις με ενδεικτικά επίπεδα τιμών, στα οποία ήταν διατεθειμένοι να καταθέσουν προσφορές στην δημοπρασία. Με λιγότερους θεσμικούς επενδυτές από ότι αναμενόταν, να καταθέτουν προσφορές, η Google αναγκάσθηκε να περιορίσει τις φιλοδοξίες της και να μειώσει την τιμή που προσδοκούσε ότι θα πετύχει για τις μετοχές.

Η εξέλιξη αυτή ”άνοιξε το δρόμο” σε ορισμένα μεγάλα ιδρύματα, να καθορίσουν την τελική τιμή των μετοχών, μπαίνοντας τελευταία στιγμή στην διαδικασία και καταθέτοντας προσφορές για μεγάλα ”πακέτα”, σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν τη διαδικασία.

Παραμένει ασαφές το αν η Fidelity μάζεψε τις μετοχές εντός της δημοπρασίας ή στην ελεύθερη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών.

Ο κυρίαρχος ρόλος που προφανώς διατέλεσε η Fidelity στη δημοπρασία, κατέστησε την πώληση των μετοχών της Google περισσότερο σαν παραδοσιακό ΙΡΟ από ότι προσδοκούσε η εταιρία.

Η Fidelity αποτελεί ήδη έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές των εισηγμένων εταιριών που σχετίζονται με το internet. Με ποσοστό ύψους 8% στην Yahoo!, μια από τις μεγαλύτερες ανταγωνιστικές εταιρίες της Google, αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας, ενώ ελέγχει επίσης ποσοστό 3,5% στην Amazon.com και 2% στο eBay.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v