Αλλαγές στις διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις

Κορυφαίοι τραπεζίτες ενημέρωσαν το Ecofin πως οι πολιτικοί προβάλλουν εμπόδια στις τραπεζικές συγχωνεύσεις, επικαλούμενοι το παράδειγμα της ματαιωθείσας εξαγοράς της Champalimaud από τη Santander Central Hispano. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να θεσπίσει νομοθεσία που θα... περιορίζει τους πολιτικούς.

του George Parker στο Scheveningen

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τη θέσπιση κοινοτικής νομοθεσίας, η οποία θα περιορίζει τους πολιτικούς που εμποδίζουν τις διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διέταξαν την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την Κομισιόν, αφού ενημερώθηκαν από κορυφαίους τραπεζίτες ότι οι πολιτικοί των χωρών-μελών δυσχεραίνουν την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η πρόσφατη κατάθεση προσφοράς από την ισπανική τράπεζα Santander Central Hispano για τη βρετανική Αbbey National αποτελεί ένα από τα σπάνια παραδείγματα τέτοιων κινήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει να επαναπροσδιορίσει τις εξουσίες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, στο μπλοκάρισμα διασυνοριακών συγχωνεύσεων.

”Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε λιγότερα περιθώρια επίκλησης προληπτικών μέτρων για πολιτικούς λόγους” τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν. ”Οφείλουμε να εξετάσουμε μεθόδους για την επιβολή σαφήνειας στις ρυθμιστικές αρχές, όταν επικαλούνται τέτοιους νόμους”.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της επιθυμίας ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ε.Ε., η οποία παρεμποδίζεται από την πρακτική των εθνικών ρυθμιστικών αρχών να ισχυρίζονται ότι η διοικητική δομή του ιδρύματος που καταθέτει προσφορά δεν ευθυγραμμίζεται με τα θεσπισμένα εθνικά πρότυπα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν, στη συνάντηση του Ecofin στο ολλανδικό θέρετρο του Scheveningen, ότι τα προληπτικά μέτρα δεν θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εθνικών τραπεζικών ιδρυμάτων από εξαγορές.

Ανέφεραν ότι η αδυναμία που παρατηρείται στις διασυνοριακές συμφωνίες οφείλεται στις φορολογικές διαφορές και τα διαφορετικά πρότυπα προστασίας των καταναλωτών.

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, ο Rijkman Groenink, διευθύνων σύμβουλος της ABN Amro, απάντησε μονολεκτικά: ”Η πολιτική”.

Ένα παράδειγμα που τέθηκε στις συνομιλίες είναι η προσπάθεια των πορτογαλικών αρχών να ασκήσουν βέτο στην εξαγορά της Champalimaud από τη Santander Central Hispano το 1999.

Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι την τελευταία δεκαετία, οι διασυνοριακές τραπεζικές εξαγορές στην Ε.Ε. αντιστοιχούν στο 2% των συμφωνιών στον κλάδο, έναντι μέσου ποσοστού 37% στις άλλες βιομηχανίες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v