Πού έχουν κρυφτεί οι αποδόσεις;

Μπορούσατε να αποκομίσετε κέρδη από τις μετοχές εφέτος. Πέντε αγορές στον FTSE World Index έχουν σημειώσει αποδόσεις πέραν του 20%. Όμως, από τη στιγμή που οι πέντε αυτές αγορές είναι η Αίγυπτος, η Κολομβία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Αυστρία, είναι απίθανο να έχουν τύχει της προσοχής πολλών επενδυτών.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Μπορούσατε να αποκομίσετε κέρδη από τις μετοχές εφέτος. Πέντε αγορές στον FTSE World Index έχουν σημειώσει αποδόσεις πέραν του 20%. Όμως, από τη στιγμή που οι πέντε αυτές αγορές είναι η Αίγυπτος, η Κολομβία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Αυστρία, είναι απίθανο να έχουν τύχει της προσοχής πολλών επενδυτών.

Από τις μεγάλες αγορές, οι καλύτερες αποδόσεις έχουν εμφανιστεί στην Ιαπωνία με ενίσχυση 6%. Οι χειρότερες αποδόσεις αφορούν στη γερμανική αγορά με απώλειες 7,7%. Οι αγορές σε ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία έχουν μείνει στάσιμες, όπως και ο World Index του FTSE. Αυτοί που στοιχημάτισαν στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ινδίας και της Κίνας έχουν επίσης απογοητευθεί (και οι δύο αγορές έχουν καταγράψει διψήφιο ποσοστό απωλειών).

Μια ακόμη πιθανή διέξοδος για αξιόλογες αποδόσεις ήταν τα κλαδικά στοιχήματα. Το μεγαλύτερο ήταν στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι απέδωσαν πέραν του 11%. Πρόκειται για εξαιρετική απόδοση, αν και υπολείπεται ακόμη της ενίσχυσης της ίδιας της τιμής του πετρελαίου. Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται σαφώς πως η πρόσφατη έκρηξη της τιμής του εμπορεύματος θα έχει προσωρινή επίδραση στην κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιριών.

Μια περαιτέρω ενίσχυση της απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να προέλθει από την αποφυγή τεχνολογικών μετοχών, ιδίως των ημιαγωγών, οι οποίες έχουν απολέσει πέραν του 16% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Από τους 10 μεγαλύτερους κλάδους, σίγουρα κάποιος θα ωφελήθηκε αν απέφυγε τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τις τηλεπικοινωνίες, κλάδοι οι οποίοι είχαν αρνητικές αποδόσεις. Ο μεγαλύτερος όλων των κλάδων, ο τραπεζικός, ο οποίος καλύπτει το 14% του FTSE World Index, σημείωσε απόδοση λίγο μεγαλύτερη του 2%.

Εκτός του πετρελαίου οι πιο επιτυχημένοι κλάδοι είναι ετερόκλητοι: οι εταιρίες κτηματαγοράς, αεροναυπηγικής και οι κατασκευαστικές. Είναι δύσκολο να υπάρξει επενδυτική στρατηγική που θα είχε προβλέψει τις υπεραποδόσεις σε αυτούς τους τομείς.

Οπότε οι διεθνείς αγορές λογικά δεν επέτρεψαν στους διαχειριστές κεφαλαίων να παράγουν σημαντικές αποδόσεις στις επενδύσεις τους με καταμερισμούς χωρών ή κλάδων. Η σωτηρία της κοινότητας της διαχείρισης κεφαλαίων, ωστόσο, ήταν οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι μεταβολές μπορεί να ήταν οριακές στις ΗΠΑ, αλλά εμφανίστηκαν σημαντικές αποδόσεις στον MDAX και τον DAX στη Γερμανία, στον FTSE-250 και τον FTSE-100 στην Αγγλία και στον Nikkei 225 στην Ιαπωνία.

Από τη στιγμή που οι ενεργητικοί διαχειριστές τείνουν να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, είχαν μια καλή ευκαιρία να ξεπεράσουν τους βασικούς δείκτες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v