Μήνυση του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στη SEC

Μήνυση στην Securities and Exchange Commission κατέθεσε, για πρώτη φορά στην ιστορία, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, απαιτώντας άρση των αμφιλεγόμενων νέων κανονισμών της νομοθετικής αρχής που απαιτεί από τα αμοιβαία κεφάλαια να έχουν ανεξάρτητο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

της Deborah Brewster στη Νέα Υόρκη

Μήνυση στην Securities and Exchange Commission κατέθεσε, για πρώτη φορά στην ιστορία, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, απαιτώντας άρση των αμφιλεγόμενων νέων κανονισμών της νομοθετικής αρχής που απαιτεί από τα αμοιβαία κεφάλαια να έχουν ανεξάρτητο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πεισμώσει και είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν σε νομικές ενέργειες, προκειμένου να μπλοκάρουν την δυσάρεστη νομοθεσία της SEC. Το Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επιχειρηματική ομοσπονδία του κόσμου με 3 εκ. μέλη, τόνισε πως θα μηνύσει τη SEC και εάν προχωρήσει στον σχεδιασμό της που χορηγεί στους μετόχους των εταιριών το δικαίωμα διορισμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Ο Stephen Bokat, γενικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου, σχολίασε τον κανονισμό για τους προέδρους των αμοιβαίων κεφαλαίων: ”Η SEC έχει υποπέσει σε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, εκπονώντας νομοθεσία, δυσάρεστη για τους επενδυτές και αντίθετη με τις προθέσεις του Κογκρέσου”.

Σύμφωνα με το Investment Company Act, τη νομοθεσία του 1940 που διαμορφώνει τις βάσεις για τη νομοθεσία που διέπει τα αμοιβαία κεφάλαια, μόνο το 40% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αμοιβαίων κεφαλαίων απαιτείται να είναι ανεξάρτητοι, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο. Ισχυρίζεται πως η SEC δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει νομοθεσία που είναι αυστηρότερη από αυτό το νόμο.

Η πρόσφατη νομοθεσία της SEC απαιτεί, το 75% των μελών του διοικητικού συμβουλίου να είναι ανεξάρτητοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου. Η νομοθεσία επικρίθηκε έντονα από σύσσωμη τη βιομηχανία αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο κ. Bokat τόνισε πως το Επιμελητήριο δεν έχει προβεί σε μήνυση εναντίον της SEC στο παρελθόν, αν και έχει εκφράσει κατά καιρούς τις αντιρρήσεις του και τις ενστάσεις του σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Η μήνυση κατατέθηκε στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Ο Business Roundable, ένας όμιλος 150 διευθυνόντων συμβούλων με σημαντική επιρροή, αντιτίθεται επίσης στην προτεινόμενη νομοθεσία της SEC για τα μετοχικά δικαιώματα αντιπροσώπευσης, αλλά δεν έχει απειλήσει με νομικές ενέργειες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v