Συγχρονισμένη επιβράδυνση στις οικονομίες

Η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα εμφάνισε συγχρονισμένη επιβράδυνση τον Αύγουστο σε όλες τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

των Krishna Guha στο Λονδίνο, Christopher Swann στην Ουάσινγκτον και Ralph Atkins στη Φρανκφούρτη.

Η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα εμφάνισε συγχρονισμένη επιβράδυνση τον Αύγουστο σε όλες τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Μετά από απρόσμενη μείωση στην Ιαπωνία, οι βασικοί δείκτες βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και την Αγγλία σημείωσαν κάμψη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Όλοι, ωστόσο, παραμένουν σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη του Institute of Supply Management των ΗΠΑ να διατηρείται στο υγιές 59. Αν και εμφανίζει υποχώρηση έναντι του 62 τον Ιούλιο, οποιοδήποτε μέγεθος άνω του 50 υποδηλώνει συνέχιση της ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν πως οι εξαιρετικά υψηλές πετρελαϊκές τιμές τον Αύγουστο συνέβαλαν στην επιβράδυνση, αν και πολλοί πιστεύουν ότι αντανακλά επίσης την ωρίμανση του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου.

Με τη βιομηχανική δραστηριότητα να επιβραδύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια από την Ευρωζώνη ή την Ιαπωνία ότι παίρνουν τη σκυτάλη της παγκόσμιας ανάπτυξης από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των πρώτων υλών ενισχύονται ταχύτερα απ’ ό,τι οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων, ασκώντας πιέσεις στα λειτουργικά περιθώρια κερδοφορίας στις επιχειρήσεις των οικονομιών που δεν είναι ικανές να τα αντισταθμίσουν με ανάλογη ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ο δείκτης ISM στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω του 60 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2003. Η ενίσχυση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ υποχώρησε έντονα. αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι νέες παραγγελίες παραμένουν ισχυρές.

Οι οικονομολόγοι σχολιάζουν πως τα μισθολογικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι ελαφρώς αρνητικά, αλλά η αγορά εργασίας συνεχίζει να αναπτύσσεται, αν και σε χαμηλότερο ρυθμό.

Ο James Knightley, οικονομολόγος της ING Financial Markets, αναφέρει: ”Ο δείκτης ΙSM παραμένει σε υγιή επίπεδα, σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ”.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης CIPS/Reuters της Αγγλίας υποχώρησε στο 53,1 από το 56, υποδηλώνοντας την πρώτη μείωση στις παραγγελίες εξαγωγών εδώ και ένα χρόνο. Ο Andrew Potter, ο οικονομολόγος της NTC Research, τόνισε πως αυτό το επίπεδο είναι ανάλογο με την ανάπτυξη που σημειώνεται.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η βρετανική βιομηχανική δραστηριότητα σημειώνει μια εποχιακή κάμψη, ελαττώνει ταχύτητα ή οδεύει προς μια μονιμότερη μείωση της παραγωγής.

Ο δείκτης του Reuters για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο 53,9 από το 54,7, διαμορφούμενος σε χαμηλό πέντε μηνών. Μείωση του δείκτη εμφανίσθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής επέδειξε έντονη επιβράδυνση στη Γερμανία, αν και οι νέες παραγγελίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη έχει ήδη φθάσει στο ανώτατο σημείο. Ο Robert Prior, οικονομολόγος της HSBC, τόνισε πως τα στοιχεία ”προοιωνίζονται άσχημα νέα για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης”.

Αυτό θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει σήμερα τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα για 15ο συνεχόμενο μήνα, αν και αναμένεται να αναθεωρήσει θετικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.



Ο Paul Mortimer-Lee, οικονομολόγος της BNP Paribas, δήλωσε: ”Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κυκλική επιβράδυνση”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v