Lex: Η France Telecom δείχνει το δρόμο

Μετοχές ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιριών, αξίας 27 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια κυβερνήσεων και θεσμικών επενδυτών, αναμένεται να πωληθούν εντός των προσεχών 18 μηνών. Η France Telecom ανοίγει το δρόμο, ενώ απειλητικά έρχεται η προσφορά της Deutsche Telecom, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Aκόμη ένα μερίδιο μετοχών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου κατευθύνεται προς την αγορά, με το placement 299 εκ. μετοχών ή του 12% της France Telecom από τη γαλλική κυβέρνηση σε τιμή μεταξύ 18,95 και 19,25 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μετοχές του ευρωπαϊκού κλάδου των τηλεπικοινωνιών αξίας περι τα 27 δισ. ευρώ, οι οποίες παραμένουν στα χέρια κυβερνήσεων και θεσμικών επενδυτών και είναι πιθανόν να πωληθούν σε κάποια χρονική στιγμή εντός των προσεχών 12-18 μηνών. Το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στη Deutsche Telekοm, με απειλητική προσφορά τίτλων, αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ.

Η ίδια η France Telecom πάντως, δεν στερείται απειλών: η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν σχεδιάζει επιπλέον πωλήσεις, τουλάχιστον για το επόμενο εννεάμηνο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν θα αργήσει να ”ξεφορτωθεί” και τις υπόλοιπες 638 εκ. μετοχές που απέκτησε στην περυσινή έκδοση δικαιωμάτων – διάσωση της εταιρίας.

Όλα τα ανωτέρω θέτουν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε δυσχερή θέση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας εμφανίζουν εντυπωσιακή παραγωγή κεφαλαίων –η μέση απόδοση ελεύθερων κεφαλαιακών ροών του τομέα βρίσκεται πάνω από το 11%. Τα μερίσματα έχουν αυξηθεί και οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει τις επαναγορές ιδίων μετοχών.

Ωστόσο, από τους επενδυτές ζητείται να βάλουν επιπλέον κεφάλαια στον κλάδο. Εν τω μεταξύ, οι διοικήσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, όντας ακόμη φοβισμένες από την τρομακτική εμπειρία της διετίας 2001-2, παραμένουν συντηρητικές στην συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η France Telecom προχωρά ακόμη και στην έκδοση νέων μετατρέψιμων ομολόγων ύψους 1,15 δισ. ευρώ, αν και φαίνεται πως αποσκοπεί στην χρήση των εσόδων για την αποπληρωμή ακριβότερου χρέους.

Μέχρι στιγμής, δεν εμφανίζονται ενδείξεις πρόθεσης για εξαγορές, που απέβησαν καταστρεπτικές για τον τομέα στο παρελθόν. Η ολοένα και λιγότερο μοχλευόμενη οικονομική κατάσταση των εταιριών του κλάδου, ωστόσο, εγείρει ανησυχίες πως αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν στο παραπάνω μονοπάτι.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v