Πολυκοσμία στη Wall Street

Ο Stephen Schurr, συντάκτης επενδύσεων των ”Financial Times”, εξετάζει και αναλύει τις κινήσεις των μεγάλων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, τα οποία, λόγω υπερβολικής κίνησης στη Wall Street, επιδίδονται σε κινήσεις στις ”παρυφές” της οικονομίας.

του Stephen Schurr

Ο Yogi Berra, ο θρύλος του μπέιζμπολ, είχε πει μια εκπληκτική ατάκα για ένα δημοφιλές εστιατόριο, στο οποίο περίμενε μια αιωνιότητα προτού καθίσει: ”Δεν είναι έκπληξη που κανείς δεν έρχεται πια εδώ. Έχει πολύ κόσμο”.

Αυτό αποτελεί μια κοινή ατάκα και στις κεφαλαιαγορές. Ρωτήστε τους διαχειριστές των hedge funds με ποιον τρόπο θα τοποθετηθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στην Google, τους ημιαγωγούς, τον S&P 500 ή τα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα και θα λάβετε πιθανότατα την απάντηση ότι απέχουν. Ο λόγος: έχει πολυκοσμία. Οι επενδυτές μπορούν να προσπαθήσουν να λάβουν θέση long ή short στην Intel αλλά δεν υπάρχει όριο, καθώς το κάνουν και πολλοί άλλοι.

Διάφοροι διαχειριστές hedge funds φέρονται να αναζητούν ευκαιρίες μακριά από το πλήθος, αξιοποιώντας τις ελλείψεις στο σκυρόδεμα και την εφετινή σοδειά-ρεκόρ στα σιτηρά, για να ονομάσουμε ορισμένες από τις επιλογές τους. Οι διαχειριστές προτιμούν να ”λουφάξουν” σε ξεχασμένους τομείς των επενδυτικών επιλογών, παρά να επικεντρωθούν σε λίγες δημοφιλείς μετοχές. Οι πρόσφατες κερδοσκοπικές κινήσεις στις πετρελαϊκές τιμές αποτελούν την πρώτη μετανάστευση μεγάλης κλίμακας των κεφαλαίων, ώστε να επωφεληθούν από τις τιμές σε μια εναλλακτική αγορά. Οι τιμές του πετρελαίου στα 25 δολάρια το βαρέλι ήταν απλώς πολύ χαμηλές, δεδομένου του σεναρίου προσφοράς-ζήτησης.

Ενώ η κερδοσκοπία μπορεί πλέον να έχει θέσει τις τιμές εκτός πραγματικότητας, τα hedge funds έχουν ενθαρρυνθεί και κοιτούν μακρύτερα από το Μανχάταν. Πριν από λίγες εβδομάδες, η τιμή της μετοχής της Sanderson Farms ολίσθησε κατά 24% μετά από έκδοση προειδοποίησης κερδοφορίας από την εταιρία, λόγω υψηλότερου κόστους. Ορισμένοι διαχειριστές είχαν προαίσθημα πως κάτι δεν πήγαινε καλά και τοποθετήθηκαν αναλόγως.

Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο ”παιχνίδι”. Οι διαχειριστές προσπαθούν να αντιληφθούν πώς θα επηρεάσουν οι ελλείψεις σε σκυρόδεμα και τσιμέντο τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και τη στεγαστική αγορά. Σε έναν άλλο κλάδο, οι τιμές των futures σιτηρών έχουν μειωθεί, λόγω αναφορών για σοδειά-ρεκόρ. Οι διαχειριστές έχουν αρχίσει να εξετάζουν το κατά πόσο οι αυξημένες εξαγωγές προς την Κίνα ενδέχεται να προκαλέσουν υπερφόρτωση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, επηρεάζοντας τα υπόλοιπα εμπορεύματα, ή το αν οι αγρότες θα ενισχύσουν τα αποθέματα σιτηρών τους, λόγω των χαμηλών τιμών.

Ίσως στους ερχόμενους μήνες, οι αγορές μετοχών και ομολόγων να προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες ή αρκετά funds ίσως απομακρυνθούν από τη Wall Street, αφήνοντας στους διαχειριστές χώρο για να ανασάνουν. Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως ολοένα και περισσότερα κεφάλαια θα αξιοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v