Αντίθετες πορείες για ενέργεια και τεχνολογία

Ράλι στις τεχνολογικές μετοχές και αναστροφή της τροχιάς των ενεργειακών μετοχών στο προσεχές διάστημα προβλέπει ο Stephen Schurr, συντάκτης των ”Financial Times”, παραθέτοντας σχετικές ενδείξεις από το χρηματιστηριακό παρασκήνιο της Wall Street.

του Stephen Schurr

Δεν είναι σαφές πως και αυτή η τάση θα συνεχιστεί, αλλά η προηγούμενη περίοδος προοιωνίζεται θετική τροχιά για τις μετοχές τεχνολογίας και αντίθετη πορεία για τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας. Η τεχνολογία και η ενέργεια έχουν τεθεί στα δύο άκρα της εφετινής πορείας της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Federal Reserve υποδήλωσε πως τα επιτόκια θα αυξηθούν τελικά, έναντι των ιστορικά χαμηλών επιπέδων στα οποία διαμορφώνονταν – ένας ”βήχας” που προκάλεσε πνευμονία στις μετοχές τεχνολογίας που επιδέχονται κερδοσκοπικών κινήσεων.

Ο Nasdaq έχει σημειώσει απώλειες 18,6% από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Αυγούστου, ενώ ο κλάδος των ημιαγωγών έχει υποχωρήσει κατά 32%. Ο τομέας των ενεργειακών μετοχών έχει ενισχυθεί στο ίδιο διάστημα κατά 7,6%. Ενώ στην κίνηση αυτή έχουν επιδράσει οι αυξανόμενες πετρελαϊκές τιμές, υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας εν δράσει: η ενέργεια ως αντι-τεχνολογία, ως ένα αντίδοτο δηλαδή στην υψηλή αποτίμηση των μετοχών τεχνολογίας.

Η απόκλιση έγινε έντονη τον Ιούλιο, προκαλώντας την αντίδραση του Bill Miller, του διαχειριστή κεφαλαίων της Legg Mason Value, που ξεπερνά συνεχώς σε απόδοση τον δείκτη S&P-500 τα τελευταία 13 χρόνια. Ο κ. Μiller είναι απόλυτος σε ζητήματα αξίας: δεν είναι τοποθετημένος σε καμία μετοχή του ενεργειακού κλάδου και προτιμά τη Nextel, την Amazon.com και την Interactive, τρεις εταιρίες οι μετοχές των οποίων έχουν δεχτεί ισχυρά χρηματιστηριακά πλήγματα εφέτος, σημειώνοντας απώλειες πέραν του 20% έκαστη.

Στην εξήγηση για την αντιπάθειά του προς τις πετρελαϊκές μετοχές, η οποία συμπίπτει με τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα τιμών στον κλάδο, ο κ. Miller ανατρέχει στη θεωρία του αστροφυσικού Thomas Gold, πως υπάρχει αφθονία πετρελαϊκών πηγών στον πλανήτη.

Φυσικά, δεν μπορεί να πιστωθεί με την αλλαγή στάσης στην αγορά. Ωστόσο, όταν ένας αξιοσέβαστος κορυφαίος διαχειριστής αισθάνεται πως πρέπει να εξηγήσει την αντιπάθειά του για έναν ”καυτό” κλάδο, αποτελεί συχνά σημάδι πως το ανώτατο σημείο είναι κοντά.

Ακόμη ένα σημάδι είναι η απόλυση ενός διαχειριστή για τα λάθος στοιχήματα που έβαλε, όπως συνέβη με τον Dan Benton της Andor Capital.

Ta hedge funds της εταιρίας στον κλάδο της τεχνολογίας απώλεσαν περισσότερο από το μισό των κεφαλαίων τους, καθώς τα στοιχήματα για ”θέσεις στο κύμα της τεχνολογίας” ανατράπηκαν με φριχτό τρόπο κατά τη διάρκεια της διόρθωσης στον κλάδο. Η εγκατάλειψη των θέσεων που είχε ανοίξει ο Dan Benton προσέθεσε πιέσεις σε μια σειρά τεχνολογικών μετοχών τον προηγούμενο μήνα.

Κατά την τελευταία εβδομάδα οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ οι μετοχές του τομέα της ενέργειας είναι μεταξύ των ολίγων που υποχωρούν. Τα θεμελιώδη στοιχεία είναι ακόμη υπέρ των πετρελαϊκών μετοχών, με P/E 14 και μερισματική απόδοση άνω του 2%, έναντι του μέσου P/E 46 και απόδοσης 0,47% στον Nasdaq.

Ωστόσο, όταν επιστρέφουν τα κτηνώδη ένστικτα στη Wall Street, ποιος ασχολείται με τα θεμελιώδη;

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v