Lex: Πετρέλαιο

Είναι άραγε οι τιμές-ρεκόρ του αργού πετρελαίου, κυρίως το αποτέλεσμα μιας κερδοσκοπικής φούσκας; O Lex θεωρεί πως πιο σημαντικοί είναι οι παράγοντες της προσφοράς και της ζήτησης. Η ”γιατρειά” του για τις υψηλές τιμές είναι ακόμη υψηλότερες τιμές, οι οποίες καταπνίγουν τη ζήτηση και ενθαρρύνουν νέες επενδύσεις στην παραγωγή.

Είναι άραγε οι τιμές-ρεκόρ του αργού πετρελαίου, κυρίως το αποτέλεσμα μιας κερδοσκοπικής φούσκας; Τα εβδομαδιαία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission υποδηλώνουν πως δεν είναι. Οι κερδοσκόποι είναι ενεργοί, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό.

Οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις long στις αγορές futures του αμερικανικού αργού πετρελαίου, του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης συνδυαστικά, ανέρχονται μόλις στο 60%, έναντι του ανώτατου σημείου του Μαρτίου, όταν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” ήταν 10 δολ. χαμηλότερα. Η Barclays Capital εκτιμά πως οι κερδοσκοπικές θέσεις long στο πετρέλαιο είναι αρκετά κάτω από τον τρέχοντα μέσο όρο σε 22 αγορές εμπορευμάτων.

Οι παράγοντες της προσφοράς και της ζήτησης είναι πιο σημαντικοί για την εξήγηση των υψηλών πετρελαϊκών τιμών. Η Deutsche Bank υπολογίζει πως η ζήτηση για πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 2,3 εκ. βαρέλια ημερησίως εφέτος, έναντι 20ετούς μέσου όρου ετήσιας αύξησης κατά 1 – 1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως. Από την πλευρά της προσφοράς, οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο εκτός OPEC αγωνίζονται να καλύψουν την ενίσχυση της ζήτησης.

Το ύψος της μειωμένης παραγωγής σε ”ώριμες” περιοχές για εφέτος, έχει σαφώς υποεκτιμηθεί. Στη Ρωσία, μια σημαντική πηγή παραγωγής, η κυβέρνηση προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης των πετρελαϊκών εξαγωγών μέχρι το 2007. Εν τω μεταξύ, ο OPEC παράγει σε ποσοστό άνω του 95% των δυνατοτήτων του.

Καμία αγορά δεν ενισχύεται επ’ αόριστον σε ευθεία τροχιά. Μια σημαντική διόρθωση, μετά την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας στα επίπεδα των 50 δολ. το βαρέλι, δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την σφιχτή ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Η ”γιατρειά” για τις υψηλές τιμές είναι ακόμη υψηλότερες τιμές, οι οποίες καταπνίγουν τη ζήτηση και ενθαρρύνουν νέες επενδύσεις στην παραγωγή.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v