Lex: Μicrosoft

H πειρατεία δεν μπορεί να αποτελεί αναπτυξιακή ευκαιρία. Ωστόσο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά slides μιας πρόσφατης παρουσίασης της Micsosoft δίνει μια ιδέα του πόσα έχει να κερδίσει ο κολοσσός της πληροφορικής εάν πείσει περισσότερους καταναλωτές να πληρώνουν για προϊόντα όπως τα Windows.

H πειρατεία δεν μπορεί να αποτελεί αναπτυξιακή ευκαιρία. Ωστόσο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά slides μιας πρόσφατης παρουσίασης της Micsosoft δίνει μια ιδέα του πόσα έχει να κερδίσει ο κολοσσός της πληροφορικής εάν πείσει περισσότερους καταναλωτές να πληρώνουν για προϊόντα όπως τα Windows.

Η Business Software Alliance υπολογίζει πως το 92% του λογισμικού στην Κίνα είναι ”πειρατικό”. Το ποσοστό είναι εντυπωσιακά υψηλό και στις ΗΠΑ, στο 22%. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσο η Microsoft πλήττεται από τα επίπεδα πειρατείας στην Κίνα, όμως η προσπάθεια μετατόπισης των καταναλωτών προς το νόμιμο λογισμικό σίγουρα αποτελεί αναπτυξιακή ευκαιρία.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πιο προφανής είναι η επιθετική επιβολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αν και απαιτείται επίπεδο συνεργασίας με τις κυβερνήσεις που δεν είναι εφικτό στις αναπτυσσόμενες αγορές. Μια ακόμη επιλογή είναι η βελτίωση της τεχνολογίας προστασίας του λογισμικού.

Η Microsoft, στο πλαίσιο της ”ήπιας” εικόνας που προωθεί, δοκιμάζει την ενθάρρυνση. Στην Ταϊλάνδη και την Ινδονησία προσφέρει ήδη μια εκδοχή των Windows σε εξαιρετικά φθηνή τιμή. Εάν λειτουργήσει μια τέτοια προσέγγιση και εξαπλωθεί σε Κίνα και Ινδία, θα υπάρξει ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα για τη Microsoft. Η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές προσωπικών υπολογιστών. Η διείσδυση των υπολογιστών στα νοικοκυριά βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο χαμηλότερο του 5%, εν συγκρίσει με το 60% στις ΗΠΑ.

Οι αναπτυσσόμενες αγορές παρέχουν μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τα ”ώριμα” προϊόντα Windows και Office της Microsoft. Άλλες ευκαιρίες είναι ο κύκλος ανακύκλωσης των PC στις ανεπτυγμένες αγορές, η νέα ζήτηση για αναβαθμίσεις όταν εμφανιστεί επιτέλους το Longhorn, αλλά και η εξάπλωση λογισμικού με βάση τα Windows σε διάφορες συσκευές.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν τεράστια βραχυπρόθεσμα οφέλη από τις αναπτυσσόμενες αγορές. Η πειρατεία ενδέχεται και να αυξηθεί. Για την ώρα, οι μέτοχοι της Microsoft πρέπει να αισθάνονται ανακούφιση για το γεγονός ότι η απήχηση της εταιρίας στους Ασιάτες ”πειρατές” κρατά μακριά το ανταγωνιστικό λογισμικό της Linux. Αυτή η ισχυρή βάση αποτελεί μια μελλοντική ευκαιρία.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v