Lex: Επιχειρηματικά κέρδη

Επέστρεψε, άραγε, η αρκούδα; Η απάντηση πάντως που προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της Merrill Lynch είναι μάλλον θετική. Οι προβλέψεις των θεσμικών επενδυτών για τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν καταρρεύσει αυτό το μήνα, με ένα καθαρό 18% να περιμένει συρρίκνωση της εταιρικής κερδοφορίας.

Επέστρεψε, άραγε, η αρκούδα; Η απάντηση πάντως που προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της Merrill Lynch είναι μάλλον θετική.

Οι προβλέψεις των θεσμικών επενδυτών για τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν καταρρεύσει αυτό το μήνα, με ένα καθαρό 18% να περιμένει συρρίκνωση της εταιρικής κερδοφορίας σε σύγκριση με ένα καθαρό 2% που προέβλεπε τον Ιούλιο διατήρηση των τάσεων βελτίωσης.

Η ψυχολογία είναι ιδιαίτερα πεσμένη στις ΗΠΑ, όπως δείχνουν οι αναθεωρήσεις των αναλυτών για τα κέρδη. Μολις τρεις μήνες πριν, οι αναλυτές αναβάθμιζαν τις προβλέψεις επιχειρηματικών κερδών με τον ταχύτερο ρυθμό 20 ετών. Σήμερα προχωρούν διακριτικά σε υποβαθμίσεις και ειδικά στους κλάδους τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών.

Σε ένα βαθμό, αυτές οι αποφάσεις είναι απλώς αντίδραση στον υπερβάλλοντα ενθουσιασμό που επικράτησε στις αρχές του χρόνου. Και είναι αλήθεια ότι η απογοήτευση συμβαδίζει με τα θεμελιώδη μακροοικονομικά δεδομένα. Επιπλέον, αυτές οι ανησυχίες για την ανάπτυξη συνοδεύονται από προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό και ακριβότερα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Είτε δικαιολογημένο είτε αδικαιολόγητο πάντως, αυτό το απαισιόδοξο γύρισμα έχει ένα σίγουρο αποτέλεσμα: έχει δημιουργήσει πάθος για ρευστό.

Οι επενδυτές λένε ότι θέλουν από τις εταιρίες επιστροφές κεφαλαίων αντί για αυξήσεις των κεφαλαιουχικών δαπανών. Μια κυνική απάντηση σε αυτό το αίτημα είναι βέβαια ότι οι αγορές δεν ανταμείβουν πάντα τις εταιρίες επιστρέφοντάς τους ρευστό.

Την ίδια ώρα οι θεσμικοί επενδυτές προφανώς δεν έχουν πολλές εναλλακτικές ιδέες: θεωρούν ότι οι μετοχές δεν έχουν φθηνές αποτιμήσεις και νιώθουν νευρικότητα με τα ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση, το ηθικό δίδαγμα είναι το εξής: όσες εταιρίες μιλάνε για επαναγορές μετοχών, έχουν κερδίσει τη μάχη των δημοσίων σχέσεων.

Και η Microsoft επέλεξε πολύ καλή στιγμή για τις επαναγορές της.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v