Τελευταία προσπάθεια από τη Fed

Η Fed ξεκίνησε μια τελευταία προσπάθεια, ύψους 600 δισ. δολ., για την τόνωση της ανάκαμψης των ΗΠΑ, αλλά οι αγορές μάλλον απογητεύτηκαν, καθώς δεν διαφάνηκε καμία τάση να αυξηθεί το μέγεθος στο μέλλον.

  • Robin Harding (Ουάσιγκτον)
Τελευταία προσπάθεια από τη Fed
Η Federal Reserve ξεκίνησε μια τελευταία προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ με νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης αξίας 600 δισ. δολαρίων, όμως η απόφαση απογοήτευσε τις αγορές, καθώς δεν διαφάνηκε καμία τάση να αυξηθεί το μέγεθος στο μέλλον.

Η Fed δεν έδωσε κανένα σημάδι για το αν θα επεκτείνει τις αγορές ενεργητικών πέρα από αυτό το μέγεθος, μετά την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων στα τέλη του β΄ τριμήνου του 2011.
Η έναρξη του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, του QE2, όπως αναφέρεται, είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει η Federal Reserve εδώ και πολλά χρόνια.

Η κίνησή της είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να βοηθηθεί η μείωση του ποσοστού της ανεργίας, που διαμορφώνεται στο 9,6%, καθώς υπάρχουν λίγες πιθανότητες το νέο μοιρασμένο Κογκρέσο να αποφασίσει νέα μέτρα στήριξης.

Είναι η πρώτη φορά όπου η Fed χρησιμοποιεί QE, ποσοτική χαλάρωση, ως τακτικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής, βάζοντας την αξιοπιστία της και την αξιοπιστία του κ. Ben Bernanke στο στόχαστρο.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι μια μέθοδος για την κεντρική τράπεζα να τονώσει την οικονομία, χαμηλώνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται ήδη σχεδόν στο μηδέν.

Αλλά πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν το πόσο μπορεί να τονώσει η Fed την οικονομία, όταν τα νοικοκυριά κάνουν οικονομίες για να αντεπεξέλθουν στη χαμηλότερη αξία των σπιτιών τους. Ορισμένοι επίσης φοβούνται τις επιπτώσεις στον υπόλοιπο πλανήτη αν το QE2 προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο.

Το αρχικό μέγεθος των 600 δισ. δολ. του QE2 είναι λίγο μεγαλύτερο απ’ όσο αναμενόταν κατά μέσο όρο, αλλά ο ρυθμός αγορών, στα 75 δισ. δολ. περίπου τον μήνα, είναι λίγο πιο αργός απ’ όσο υπολογιζόταν. Η Fed επίσης θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις πρώιμες πληρωμές από το χαρτοφυλάκιο των χρεογράφων στεγαστικής πίστης.

Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη στο ανακοινωθέν είναι η απόφασή της να μη σηματοδοτήσει ότι είναι διατεθειμένη να αγοράσει περαιτέρω ενεργητικά όταν λήξει το αρχικό πρόγραμμα.

Η επιτροπή υπερψήφισε την κίνηση με αναλογία 10 προς 1.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v