Εταιρική διακυβέρνηση σε τρίτους!

Το ίδρυμα Wellcome, το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Αγγλίας παρέδωσε τις δραστηριότητες εταιρικής διακυβέρνησης στην Insight Investment, την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων με την έντονη δράση μετοχικού ακτιβισμού.

του Phil Davis

Το ίδρυμα Wellcome, το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Αγγλίας παρέδωσε τις δραστηριότητες εταιρικής διακυβέρνησης στην Insight Investment, την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων με την έντονη δράση μετοχικού ακτιβισμού.

Η Insight θα εμπλέκεται με τα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης, με την προώθηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και θα ζητά αλλαγές στις επιχειρήσεις, οι μετοχές των οποίων συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο, ύψους 3 δισ. στερλινών, της Wellcome.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως δυο από τις μεγαλύτερες εστίες κεφαλαίων της Αγγλίας έχουν παραδώσει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εταιρική διακυβέρνηση, σε τρίτους. Νωρίτερα, μέσα στον μήνα, η British Coal Staff Superannuation Scheme έδωσε στην Hermes τον έλεγχο του μετοχικού της χαρτοφυλακίου, ύψους 6 δισ. στερλινών, σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι αλλαγές αυτές φαίνονται να προκύπτουν από τις αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις στα μέλη των ιδρυμάτων και των συνταξιοδοτικών ταμείων, για μεγαλύτερη εμπλοκή των εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων στη διαδικασία της διακυβέρνησης.

Ο Craig Mackenzie, επικεφαλής του τμήματος μετόχων της Insight, εκτιμά πως όλο και περισσότερα συνταξιοδοτικά ταμεία θα διαπιστώσουν τη λογική. ”Είναι πολύ λογικό να παραδίδεις την εταιρική διακυβέρνηση σε ειδικούς, παρά σε κάθε έναν που προσπαθεί να αναπτύξει αυτή την ικανότητα”.

Η Insight εκπόνησε, μαζί με την Wellcome, μια δήλωση πολιτικής, η οποία αποτελεί τη βάση των εξονυχιστικών ελέγχων των εταιριών του χαρτοφυλακίου του ιδρύματος. Οι εταιρικές αδυναμίες, που κυμαίνονται από τις εταιρικές αμοιβές έως την απουσία ενός επίσημου Κώδικα ηθικής, λαμβάνονται υπ’ όψιν για τις εταιρίες του χαρτοφυλακίου.

Η Insight δήλωσε πως αυτή η πρακτική έχει αποφέρει αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και το, ότι συνετέλεσε στην επιβολή διορισμού στελεχών εκτός διοίκησης, στο διοικητικό συμβούλιο της αλυσίδας σούπερμάρκετ, Wm Morrison.

Επίσης, οι πιέσεις στην Barrat Homes, την κατασκευαστική εταιρία για βελτίωση των περιβαλλοντικών στάνταρντς οδήγησε σε διοικητική προσπάθεια μεταρρύθμισης στον τομέα.

Μιλάμε σε 100-200 επιχειρήσεις κάθε τρίμηνο και προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις αλλαγές. Η πρακτική των πιέσεων έχει επιτυχία” τόνισε ο κ. Mackenzie.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v