Lex: Αμερικανικά επιτόκια

Κατηγορήστε την τιμή του πετρελαίου. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στις δηλώσεις της Federal Reserve ήταν η υπερβολική χρήση της λέξης ”ενέργεια”.

Κατηγορήστε την τιμή του πετρελαίου. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στις δηλώσεις της Federal Reserve ήταν η υπερβολική χρήση της λέξης ”ενέργεια”. Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε τα ολισθήματα στους στόχους της αύξησης παραγωγής και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, τα απέδωσε κυρίως στην ενίσχυση των ενεργειακών τιμών.

Οι αγορές έχουν στραφεί, από τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχεία αύξηση των επιτοκίων, σε φόβους για την επιβράδυνση στον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η οποία υποδηλώνει μια πιο μετριασμένη πορεία αυξήσεων.

Οι προσδοκίες για τον ρυθμό ενίσχυσης των επιτοκίων έχουν περιορισθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες. Εν τω μεταξύ, η Fed συνεχίζει να αναφέρεται σε ”μετριασμένη” πορεία αυξήσεων επιτοκίων από τα τρέχοντα επίπεδα συναγερμού. Επίσης, κατηγορεί, τουλάχιστον εν μέρει, τις ενεργειακές τιμές και για τις δύο ανησυχίες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Τρίτης, οι ενεργειακές τιμές αποτελούν σημαντικό στοιχείο και της πρόσφατης οικονομικής επιβράδυνσης.

Η Fed εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Αυτό αφήνει ανοιχτό το πεδίο για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο. Όμως η Fed κρατά για τον εαυτό της, όπως πάντα, μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας για να αντιδράσει στα μακροοικονομικά δεδομένα που μεσολαβούν. Τα στοιχεία στο μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας θα παρακολουθούνται στενά.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου θα τεθεί στο επίκεντρο, ως παράγοντας που θα κατακλύζει τις προβλέψεις και θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed. Εάν η τιμή τεθεί υπό έλεγχο, θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ελευθερώνοντας ταυτόχρονα την οικονομία από μια σημαντική επιβάρυνση. Τουλάχιστον, σε αυτό φαίνεται να στοιχηματίζει και η Fed.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v