Στρέβλωση στην αγορά ομολόγων από τη Citigroup

Πανικός προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μετά από πρωτοφανές μπαράζ πωλήσεων ύψους 11 δισ. ευρώ σε διάστημα δύο λεπτών από τη Citigroup. Η αμερικανική τράπεζα επέστρεψε μετά από μισή ώρα, αγοράζοντας πίσω μερίδα των ομολόγων και αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Η αγορά εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

του Paivi Munter και του Ivar Simensen στο Λονδίνο

Περιορίστηκαν οι συναλλαγές στην αγορά των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από ένα πρωτοφανές κύμα εντολών πωλήσεων από τη Citigroup.

Η MTS, η πλέον πολυάσχολη ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών της αγοράς, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην ασυνήθιστη κίνηση του περιορισμού της ρευστότητας, μετά από μπαράζ πωλήσεων ομολόγων της ευρωζώνης αξίας 11 δισ. ευρώ, στις 3 Αυγούστου, από την αμερικανική τράπεζα.

Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, η Citigroup αγόρασε πίσω ομόλογα αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ σε χαμηλότερες τιμές, διασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη.

”Αυτό δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, σε τέτοια κλίμακα” τόνισε ο Emanuele Caloia, επικεφαλής marketing της MTS. Μια ομάδα ειδικών διαπραγματευτών (primary dealers) συναντώνται σήμερα ώστε να συζητήσουν τρόπους για να αποφευχθεί αντίστοιχη κίνηση στο μέλλον.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών επιτρέπουν στους χρήστες τους να πραγματοποιούν μεγάλες και πολύπλοκες συναλλαγές, με εξαιρετική ταχύτητα. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα δύο λεπτών, ενώ το ύψος τους υπερέβη το 40% του μέσου ετήσιου τζίρου της MTS.

Η κλίμακα και το εύρος των πωλήσεων προκάλεσαν πανικό, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην αγορά futures ώστε να προστατευθούν από πτώση των τιμών στην αγορά, οδηγώντας πολλούς διαπραγματευτές σε απώλειες. Το συμβόλαιο futures Bund, το βασικό εργαλείο hedging για κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, σημείωσε πτώση 20 μονάδων σε 30 δευτερόλεπτα, συγκριτικά με τυπική ημερήσια διακύμανση μόλις λίγων μονάδων. Μια μονάδα (tick) είναι η μικρότερη μεταβολή τιμών σε ένα συμβόλαιο.

Η Citigroup δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια, όπως και η βρετανική Financial Services Authority, η οποία επιφορτίζεται με τον έλεγχο των ηλεκτρονικών πλατφόρμων συναλλαγών.

Η MTS έλαβε δρακόντεια μέτρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά, εις βάρος της ρευστότητας, η οποία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για μια πλατφόρμα συναλλαγών. Περιόρισε τον όγκο των πράξεων σε ομόλογα της ευρωζώνης που μπορεί να εκτελέσει μια τράπεζα σε χρονική περίοδο δύο λεπτών, είτε στο 20% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών της αγοράς κατά τις τελευταίες 10 ημέρες, είτε σε ανώτατο όριο 1 δισ. ευρώ. Η MTS δήλωσε πως ο περιορισμός θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα συνεδριάσει το διοικητικό της συμβούλιο για να συζητήσει τη στρέβλωση της αγοράς.

Η καινοτομία της Citigroup δίχασε την, συνήθως πειθαρχημένη, αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Πολλοί dealers, οι οποίοι εκπονούν ημερήσιες αναφορές, αρνήθηκαν να τις παράσχουν για δύο ημέρες μετά το συμβάν, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση της Citigroup.

Η MTS τόνισε πως οι αμφιλεγόμενες συναλλαγές δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές κατηγόρησαν τη Citigroup για χειραγώγηση της αγοράς, ενώ άλλοι σχολίασαν πως ωθεί τη νομοθεσία στα όριά της.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v