H αγορά εργασίας δυσχεραίνει την πολιτική της Fed

Τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας και η διατήρηση των πετρελαϊκών τιμών σε υψηλά επίπεδα δυσχεραίνουν τις αποφάσεις και τα περιθώρια ελιγμών της Federal Reserve στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Τι αναμένεται να πράξει την Τρίτη και πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική της κατά τους επόμενους μήνες;

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

H αμερικανική Federal Reserve αναμένεται να ενισχύσει τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% την Τρίτη, όμως τα στοιχεία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας του Ιουλίου και οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές σημαίνουν πως η πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ίσως κυριαρχήσει στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Οι Αμερικανοί εργοδότες προσέθεσαν μόλις 32.000 νέες θέσεις εργασίας στα μισθολόγιά τους τον προηγούμενο μήνα, έναντι προβλέψεων για περίπου 230.000 νέες θέσεις. Παρά τα στοιχεία αυτά, οι αγορές futures υποδηλώνουν πως ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των επενδυτών περιμένουν αύξηση των επιτοκίων της Fed την Τρίτη.

”Το να μην αυξηθούν τα επιτόκια την Τρίτη θα αποτελέσει διάψευση των προβλέψεων, ιδίως μετά τα άλλα ισχυρά στοιχεία του Ιουλίου” τονίζει ο William Dudley, οικονομολόγος της Goldman Sachs. ”Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να διακόψει την πορεία ανόδου η Fed κάποια στιγμή αργότερα στο έτος και αυτό το διάλειμμα ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά”.

Τα στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας και οι καλπάζουσες πετρελαϊκές τιμές έχουν αρχίσει να μειώνουν τις προσδοκίες για συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις. Οι αγορές θέτουν την πιθανότητα νέας αύξησης το Σεπτέμβριο σε ποσοστό μικρότερο του 50%.

Οι αποφάσεις της Fed κατά τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να αποκτήσουν και πολιτική σημαντικότητα στο πλαίσιο της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τους Ρεπουμπλικάνους να ενδιαφέρονται για δράσεις έναντι σε οτιδήποτε θα μπορούσε να περιορίσει την ανάκαμψη μέχρι τον Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1992, οι Ρεπουμπλικάνοι θύμωσαν με τον Alan Greenspan, τον Πρόεδρο της Fed, για διατήρηση σφιχτής νομισματικής πολιτικής σε φάση άστατης ανάκαμψης.

Πριν από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας του Ιουλίου, τα μακροοικονομικά δεδομένα συνηγορούσαν στην άποψη που είχε εκφράσει πριν από ένα μήνα στο Κογκρέσο ο κ. Greenspan, πως η οικονομική επιβράδυνση του Ιουνίου είναι παροδική και οφείλεται στις επιπτώσεις των υψηλών πετρελαϊκών τιμών στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι διακυμάνσεις στα μακροοικονομικά δεδομένα του μήνα δεν θεωρείται πιθανό να περιορίσουν τη Fed από τις επιτοκιακές αυξήσεις, όσο θεωρεί πως η γενικότερη εικόνα της οικονομίας παραμένει άθικτη.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν θέσει την έλλειψη νέων θέσεων εργασίας ως βασικό κίνδυνο και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Ιούλιο έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για αδύναμη αγορά εργασίας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v