Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Σε κάποιες χρονικές στιγμές στην χρηματιστηριακή ιστορία, μια στατιστική μέτρηση ενός μεγέθους λαμβάνει εξαιρετικά ιδιαίτερη σημαντικότητα για τις αγορές. Το βάρος αυτό πέφτει στα στοιχεία της Παρασκευής για τα στοιχεία νέων θέσεων εργασίας των ΗΠΑ.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Σε κάποιες χρονικές στιγμές, μια στατιστική μέτρηση ενός μεγέθους λαμβάνει ιδιαίτερη σημαντικότητα για τις αγορές. Το βάρος αυτό πέφτει στα στοιχεία της Παρασκευής για τα στοιχεία νέων θέσεων εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα, των ΗΠΑ.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ είναι μεικτά. Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν μείωση 0,7% τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία νέων θέσεων εργασίας για τον ίδιο μήνα εμφάνισαν απογοητευτική αύξηση 112.000. Ωστόσο, η τελευταία επισκόπηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν θετική, όπως και ο δείκτης υπηρεσιών του Institute of Supply Management που δημοσιοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό που προσπαθούν να αποφασίσουν οι επενδυτές είναι το, αν ο Ιούνιος ήταν ένα ”μελανό σημείο” στα μακροοικονομικά δεδομένα (ίσως και λόγω των υψηλών πετρελαϊκών τιμών) ή αν καταδεικνύει μια γενικότερη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για την εικόνα των ΗΠΑ τόσο εντός του 2004, όσο και μέσα στο 2005. Τα κρατικά ομόλογα δέχτηκαν πλήγμα, όπως συμβαίνει συνήθως όταν η οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε από 3,7% το Μάρτιο, σε σχεδόν 4,9% τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μειώθηκαν οι πληθωριστικές ανησυχίες.

Οι επενδυτές σε μετοχικές αξίες ήταν ευτυχείς για την αναπτυξιακή εικόνα και την ισχύ των εταιρικών κερδών. Το ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν σημείωσε πρόοδο κατά το πρώτο εξάμηνο, αντανακλά ένα συνδυασμό ανησυχιών για τα επιτόκια, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές. Πρόσφατα όμως, οι επενδυτές έχουν χάσει μερίδα της εμπιστοσύνης τους για ανάπτυξη. Οι ανακοινώσεις εμπορικής δραστηριότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι λιγότερο θετικές, ιδίως στον τεχνολογικό κλάδο.

Τα στοιχεία της Παρασκευής ενδέχεται να έχουν και πολιτική σημαντικότητα. Μετά από απογοητευτική τροχιά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας κατά την πρώτη τριετία, η κυβέρνηση Bush θέλει να δει αποδείξεις βελτίωσης, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Και οι χρηματαγορές θα επιθυμούσαν επανεκλογή του Προέδρου Bush.

Η αγορά φαίνεται να προσδοκά ενίσχυση της αγοράς εργασίας κατά 230.000 θέσεις. Ένα μέγεθος αρκετά μεγαλύτερο, όπως οι 300.000 θέσεις, θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για τις μετοχές και αρνητικό για τα ομόλογα. Ωστόσο, υπάρχει και μια προειδοποίηση: ένα πραγματικά υψηλό νούμερο ενδέχεται να μην αποτελεί και τόσο καλά νέα, καθώς ενδέχεται να σημαίνει επιτάχυνση του ”σφιξίματος” της νομισματικής πολιτικής.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v