Αναβολή των stress tests για ελληνικές τράπεζες

Την αναβολή διενέργειας των τεστ κοπώσεως στις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η διεθνής κοινότητα προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα το αναγκαίο περιθώριο ώστε αυτή να ελέγξει την επιτυχία του road show της.

  • Kerin Hope
Αναβολή των stress tests για ελληνικές τράπεζες
Την αναβολή διενέργειας των τεστ κοπώσεως στις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η διεθνής κοινότητα προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα το αναγκαίο περιθώριο ώστε αυτή να ελέγξει την επιτυχία του road show της και να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

Η αποκαλούμενη τρόικα ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε τα stress tests να καθυστερήσουν για έναν μήνα και να παραπεμφθούν στο τέλος Οκτωβρίου.

Η καθυστέρηση σημαίνει ότι έως τότε τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών όπως και η απόφαση της Εθνικής για αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, θα έχουν πλήρως αποτιμηθεί.

"Μια τυχόν επιτυχημένη δημόσια προσφορά από την Εθνική θα ωθήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ θα επιταχύνει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές που είναι υπό συζήτηση", ανέφερε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Η βραχυπρόθεσμη δημοπρασία τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων της Τρίτης θα δείξει αν η τρόικα και οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο στην προσπάθειά τους να πείσουν τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικό χρέος.

Μετά τις επαφές του Λονδίνου, την προηγούμενη Τετάρτη, ένας επενδυτής έλεγε χαρακτηριστικά πως "η επίσημη θέση του ΔΝΤ ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή και πειστική, αν και υπάρχουν ακόμη μεγάλα ερωτήματα για το κατά πόσον η Αθήνα θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία των ομολόγων της".

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθούν την Κυριακή ώστε να σχολιάσουν σχετικά.

Η Ελλάδα δανείστηκε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές την περασμένη Τρίτη, κατά την πρώτη της έκδοση χρέους στο τελευταίο δίμηνο.

Αν και η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια για δάνειο διάρκειας έξι μηνών -αυτό δείχνει ότι τα προβλήματα για τη χώρα και την ευρωζώνη απέχουν αρκετά από το να τελειώσουν- σύμφωνα με τους διαχειριστές, σχεδόν το ένα τρίτο των αγοραστών ήταν διεθνείς επενδυτές.

Οι Έλληνες επίσημοι σχολίασαν ότι η αύξηση του αριθμού των διεθνών αγοραστών είναι θετικό σημάδια για την Αθήνα, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν πεισματικά υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα και τα 10ετή κρατικά ομόλογα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα στο 11,54%, αφού κινήθηκαν ανοδικά επί τρεις συνεχείς ημέρες, έναντι του 4,5% του περυσινού Σεπτεμβρίου - πριν οι Έλληνες αξιωματούχοι παραδεχτούν ότι παραπλάνησαν την Ε.Ε. σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας διενήργησε τον περασμένο Ιούλιο τεστ κοπώσεως σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, τα ίδια τα τεστ δέχτηκαν την κριτική ότι τους έλειψε η αυστηρότητα, καθώς μετρούσαν μόνο τις επιπτώσεις του ψαλιδίσματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια συναλλαγών των ιδρυμάτων. Τα ίδια ομόλογα στα αποκαλούμενα χαρτοφυλάκια διατήρησης έως τη λήξη δεν είχαν καλυφθεί από τα τεστ αυτά.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v